Select your Top Menu from wp menus

Datele utilizatorilor Starnet din Orhei au ajuns pe internet

Datele clientilor  unei companii care prestează servicii de internet în Orhei au devenit accesibile, dupa un atac cibernetic din seara de joi, 26 februarie.

Potrivit media din Capitala,  au fost afectaţi peste 53 de mii de clienţi ai companiei Starnet în toată republica, în special cei din Chişinău,Orhei şi Drochia. Fişierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc conțin parolele de administrare ale tuturor site-urilor hostate pe serverele providerului dat scrie diez.md
La Orhei,  serviciile Starnet sunt distribuite printr-o firmă  care are  contracte cu mai multe instituţii publice locale. Printre clientii distribuitorului in cauza  se numara    Primăria Orhei, Direcţia Învătământ Tineret şi Sport s.a.  Site-ul Primăriei Orhei  este găzduit de aceiasi firma-distribuitoare.

StarNet anunţă într-un comunicat că în seara zilei de joi, 26 februarie, asupra companiei a avut loc un atac informatic organizat. Atacatorii au folosit un virus care a permis sustragerea frauduloasă a informaţiilor şi au avut acces la datele sensibile ale companiei: nume şi prenume ale clienţilor, ID, telefon şi adrese de e-mail, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al companiei.

StarNet anunţă că a întreprins imediat măsuri de protejare suplimentare şi a intervenit cu schimbarea parolelor de acces la toate sistemele IT din companie. De asemenea, a adresat în modul stabilit cereri de investigaţie către toate autorităţile competente pentru cercetarea şi găsirea responsabililor de acest atac pentru aducerea în instanţa de judecată a autorilor.

Pentru siguranţa deplină a datelor personale, compania se adresează către toţi clienţii să-şi modifice parola de acces la Contul Personal StarNet şi la adresa de e-mail. De asemenea dă asigurări că situaţia este sub control şi se iau toate măsurile necesare pentru evitarea unor asemenea cazuri pe viitor.