Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a operat, de la tribuna Parlamentului în discursul său privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, cu cifre manipulatorii, irelevante sau prezentate într-un cadru de timp când Guvernul pur și simplu nu putea să influențeze indicatorii vizați.
Mold-Street a realizat un fact-check al declarațiilor lui Țîrdea și a constatat mai multe date irelevante și manipulatorii.
Țîrdea a spus despre Ministerul Agriculturii că „s-ar face vinovat, că multă producție agricolă a rămas anul acesta pe câmpuri”, deoarece „nu era piață de desfacere, iar deși în iulie, grindina a distrus 90% din roadă în nord şi sud, Ministerul nu a dat un leu, nu a trimis un funcţionar la acești fermieri necăjiţi”.
În consecință, constată deputatul, în iulie-august, „preţurile la legume şi fructe au crescut cu 20-30%, inclusiv roşii – cu 80%, cartofi – cu 30-60%, fructe – cu 20-30%”.
Potrivit Mold-Street, nu există niciun suport probator că grindina ar fi distrus anul acesta 90% din roada de la nord și sud. Datele BNS pentru perioada ianuarie-septembrie indică asupra unei creșteri a producției vegetale de 7,4% (în prețuri comparabile). Cât privește evoluția prețurilor, sursa notează că un Guvern instaurat la mijlocul lunii iunie nu putea să influențeze prețurile la fructe și legume din următoarele două luni.
Printre obiecțiile adresate de Țîrdea Ministerului Economiei se numără și faptul că:
din mai, scad continuu exporturile în UE – în mediu cu 7,5%, iar în august cu 13%.
în iunie-august – volumul mărfurilor transportate scădea lunar cu 10%.
stagnează investițiile străine directe.
Mold-Street notează că deși exporturile în UE într-adevăr au scăzut, scăderea nu a fost continuă (în iulie au crescut). Sociaștii nu au menționat, de exemplu, că în lunile iulie și august, exportul către statele CSI au scăzut cu 17,3% și respectiv 10,6%.
Contrar celor spuse de Țîrdea, sursa scrie că Guvernul Sandu a reușit, în mandatul de cinci luni, să contribuie la facilitarea exporturilor către UE prin mărirea cotelor de export la produse agro-alimentare către UE fără taxe vamale: • la struguri de la 10 mii de tone la 20 de mii de tone, • la prune de la 10 mii de tone la 15 mii de tone și • adițional a fost obținut o cotă de 1.000 de tone la cireșe.
Țîrdea a acuzat Guvernul că „n-a fost in stare sa negocieze un program cu FMI în interesele țării, a acceptat creșterea de impozite si TVA, reducerea programelor sociale”. Or, toate aceste măsuri au fost adoptate și de Parlament, inclusiv cu voturile deputaților PSRM. Mai mult decât atât, deputatul Țîrdea personal justifica în cadrul unei emisiuni, revenirea de la 10 la 20% a TVA pentru HoReCa, afirmând că „bogații trebuie să se împartă cu ce au în exces”.
Materialul integral poate fi citit aici.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…