Select your Top Menu from wp menus

Curtea Internațională de Arbitraj ar fi blocat, temporar, rezilierea contractului de concesionare a aeroportului Chișinău

Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm a interzis, pentru moment, rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional până la o decizie finală. Informați a fost publicată de compania Avia Invest, pe pagina de Facebook a Aeroportului Internațional.
Faptul existenței sau nu a respectivei cereri nu a putut fi confirmat oficial, întrucât instanța respectivă nu obișnuiește să divulge informații despre dosarele pendinte, iar cabinetul premierului și ministerul Justiției nu au răspuns solicitării Europa Liberă de a confirma recepționarea ei.

Guvernul Chicu este al doilea cabinet de la Chișinău care insistă, după cel condus de Maia Sandu, pe idea că Aeroportul Internațional din Chișinău trebuie readus în gestiune publică. Cele două cabinete au avut însă opțiuni diferite referitoare la strategiile ce ar fi de aplicat de către autorități. Foști demnitari din fostul executiv, în frunte cu Sandu, care au încercat să demonstreze caracterului fraudulos al concesiunii în sine, acuză acum executivul Chicu, care a mers pe calea rezilierii contractului, că ar fi ales cea mai nefavorabilă soluție, implicând R. Moldova într-un litigiu internațional costisitor și complicat de gestionat. Premierul Chicu și președintele Igor Dodon, dimpotrivă, acuză fostul guvern că ia apărarea unei companii căreia i-ar fi făcut concesii nepermise, ceea ce a determinat-o pe Sandu sa-l atace pe Chicu pentru calomnie în justiție.

Atunci când a reziliat la început de iulie contractul, Agenția Proprietății Publice (APP) a acuzat concesionarul că nu și-a îndeplinit obligații investiționale de peste 66 de milioane de euro, iar despre plângerea din arbitrajul internațional cei din APP au spus că ar fi o pârghie la care a apelat compania pentru a „cuminți” autoritățile. Plângerea concesionarului în arbitrajului internațional se bazează, pe de altă parte, pe acuzația că autoritățile ar fi încălcat legislația națională și internațională în relațiile cu el, compania solicitând totodată o despăgubire enormă, de aproape 900 de milioane de euro.

sursa: europalibera.org