Curtea de Apel va examina astăzi recursul avocaților lui Ilan Shor

La Curtea de Apel Chișinău, va fi examinat în această amiază recursul avocaților lui Ilan Shor, prin care se cere eliberarea primarului de Orhei, din arest. Ca și
în cazurile precedente, de la Judecătoria Buiucani şi Curtea de Apel, susținătorii edilului sunt mobilizați pentru un protest în fața instanței din capitală.
Ilan Shor a fost arestat la sfârșitul lunii iunie, sub acuzația de evaziune fiscală și spălare de bani, acuzații pe care avocații săi le resping. Pe 22 iuile, Judecătoria Buiucani a decis să mai prelungească cu 30 de zile mandatul de arest eliberat pe numele acestuia.
Săptămâna trecută.
Acesta este unul din dosarele în care Ilan Shor figurează în calitate de bănuit. Înainte de a deveni primar de Orhei, lui Shor i-au fost înaintate învinuirile pentru neglijența în serviciu atunci când se afla la conducerea Băncii de Economii.
Procurorul General interimar Eduard Harunjen a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că se va face tot posibilul ca Ilan Shor să fie menținut în detenție. Potrivit șefului procuraturii, doar așa se poate obține examinarea eficientă a cazului, asta pentru că Republica Moldova nu are hotarul controlat mai ales pe segmentul transnistrean, iar persoanele cercetate pot dispărea. Harunjen a mai spus că scopul este trimiterea dosarului în care figurează Ilan Shor în judecată și că protestele organizate de susținătorii edilului de Orhei nu influențează procurorii, iar dacă dosarul lui Ilan Shor se va solda cu o condamnare va decide instanța de judecată.

Tot săptămâna trecută Șeful procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că firmele din grupul Shor, care figurează în raportul Kroll au luat un credit de la Banca de Economii în valoare de 50 de milioane de dolari, bani care au fost trecuți prin mai multe offshoruri, iar apoi folosiți pentru a achita un credit luat de la Victoriabank de firmele afiliate lui Veaceslav Platon. Ultimul este arestat în Ucraina,procurorii moldoveni cerând extrădarea lui.
Înainte de a fi arestat în Ucraina, Platon a declarat în câteva interviuri pentru media moldovenești că ar avea mai multe înregistrări ale conversațiilor cu Ilan Shor care ar demonstra că Platon nu are nicio vină în devalizarea sistemului bancar, dar se vede foarte clar cine este beneficiarul acestei scheme, dar și că Veaceslav Platon ar fi fost constrâns să îi vândă lui Shor acțiunile de la Banca de Economii pe care le cumpărase anterior de la Vlad Plahotniuc.

RadioOrhei

Recent Posts

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

o zi ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

2 zile ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

3 zile ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

3 zile ago