Curtea de Apel Chişinău a spus astăzi că nu este de competența sa să examineze contestația Maiei Sandu împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale care-l dau câștigător pe contracandidatul acesteia, Igor Dodon. Sandu vrea să se plângă mai departe Curții Supreme de Justiție. Un alt proces inițiat de alegători din străinătate care nu au putut vota în turul doi de scrutin a început astăzi la Judecătoria Centru de la Chișinău și va continua luni. Dar timpul nu este de partea contestatarilor.
Curtea de Apel Chişinău, care urma să examineze astăzi plângerea liderei PAS, şi-a declinat, într-o încheiere, competenţa să se pronunțe în această cauza. Instanţa îşi va explica motivele abia lunea viitoare, dar avocatul Maiei Sandu, Nicolae Roşca, ne-a spus de pe acum că va face recurs la Curtea Supremă de Justiţie:
„Considerăm că fie CEC, fie instanţa de judecată urmează să constate anumite încălcări, în special încălcarea dreptului cetăţenilor din diaspora care au venit să voteze şi nu au primit buletine de vot. De asemenea, avem bănuieli rezonabile că autorităţile neconstituționale din stânga Nistrului au participat la organizarea aducerii ilegale a cetăţenilor la secţiile de votare. Constatând aceste încălcări, autorităţile vor depune efort ca să nu se repete. Dar nici un organ de stat nu reacţionează.”
Maia Sandu ceruse în justiţie anularea deciziilor Comisiei Electorale Centrale prin care a fost recunoscută victoria lui Igor Dodon, invocând nouă tipuri de încălcări ce i-ar fi prejudiciat rezultatul obţinut în alegeri, inclusiv implicarea bisericii în campanie sau tipărirea şi răspândirea pliantelor denigratoare la adresa sa. Anterior, atât Comisia Electorală Centrală, cât şi Curtea Constituţională au făcut precizări din care ar rezulta că fiecare din aceste instituţii îşi declină competenţa să aprecieze dacă au existat sau nu aceste încălcări şi cum au influenţat ele rezultatul scrutinului, Comisia spunând că e competenţa CC, iar Curtea – că e prerogativa instanţelor de drept comun.
Într-un alt proces care se judecă la Judecătoria Centru şi în care un grup de aproape 140 de cetăţeni din opt state occidentale reclamă îngrădirea dreptului la vot în acelaşi scrutin, prin neprezentarea buletinelor de vot în secţiile de votare în care au mers pe 13 noiembrie, instanţa a înaintat doar cu un pas astăzi, comasând într-o singură cauză toate plângerile venite de la cetăţeni. Examinarea pretențiilor propriu-zise ale acestora va începe, însă, de asemenea lunea viitoare, iar Eduard Digore, reprezentantul reclamanţilor, spune că, deocamdată, nici una din autorităţile citate în proces nu şi-au prezentat probele, deşi ar fi fost obligate de instanţă:
„Pentru şedinţa de astăzi, pârâtul urma să prezinte toate probele solicitate de reclamant. Instanţa i-a obligat încă pe 22 noiembrie să prezinte aceste probe, iar autorităţile nu au respectat această obligaţie. Ele deţin toate probele, inclusiv contestațiile părţilor, procesele-verbale… Am solicitat să fie amendate pentru neprezentarea probelor, dar, indiferent de decizia instanței, autorităţile nu sunt absolvite de obligaţia de a prezenta probe.”
În următoarea şedinţă, Judecătoria Centru ar urma să examineze inclusiv un demers al Consiliului de Circumscripție Chişinău – pârât în dosar – care a solicitat scoaterea de pe rol a cauzei pentru „nerespectarea căii prealabile de soluţionare a litigiului”, motiv contestat de apărătorii cetăţenilor din diaspora ca fiind neîntemeiat.
Curtea Constituţională, care a primit lunea trecută rezultatele finale de la CEC ar fi obligată să se expună asupra legalității scrutinului doar după soluţionarea tuturor litigiilor din judecată.
sursa: europalibera.org