Președintele țării va fi ales de popor. Decizia a fost luată vineri, 4 martie, de Curtea Constituțională, după ce în noiembrie 2015 un grup de deputați ai PLDM au depus o sesizare.
Cei 18 parlamentari au contestat legea prin care au fost făcute modificări la Constituție, ajungându-se la alegerea de către Parlament a șefului statului. Liberal-democrații au invocat că norma a fost adoptată cu încălcări de procedură.
Potrivit autorilor sesizării, în data de 5 iulie 2000 deputații au adoptat în mod deliberat amendamente la Constituție neavizate de Curtea Constituţională, contrar procedurii stabilite expres de Constituţie şi de regulamentul Parlamentului pentru revizuirea acesteia.
Decizia Curții arată că reforma constituțională de acum 16 ani a generat în realitate un sistem de guvernare imperfect, existând un potenţial de conflict între autorităţile statului, aceasta fiind o consecință directă a ignorării de către Parlament a avizului Curţii Constituţionale.
„Prin decizia de azi a Curții Constituționale se revine la situația de până la anul 2000. Acum, când va expira mandatul actualului președinte vor fi anunțate alegeri prezidențiale și în conformitate cu prevederile vechi ale Constituției va fi anunțată o dată, la care acestea vor avea loc”, ne-a declarat expertul Nicolae Osmochescu.
sursa: anticoruptie.md
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…