Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, subliniază necesitatea îmbunătățirii legislației electorale și, în fond, a adoptării de către Parlament a unui nou Cod Electoral, care să conțină prevederi separate pentru fiecare tip de scrutin electoral. Declarația a fost făcută la conferința „Alegeri Prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, organizată de către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Europei, transmite IPN.
Alexandru Tănase a precizat că au fost expediate către Parlament mai multe solicitări, în care Curtea a cerut reglementarea diferențiată a procedurilor de examinare a contestațiilor în cazul desfășurării a două tururi de scrutin, inclusiv a contestațiilor formulate în ziua alegerilor.
Curtea Constituțională a mai solicitat introducerea criteriilor suplimentare referitoare la stabilirea numărului secțiilor de votare și buletinelor de vot peste hotare, precum și alte tipuri de înlesniri pentru alegătorii din diasporă precum: două zile de vot sau votul electronic.
În adresele expediate Parlamentului, Curtea a cerut introducerea reglementărilor exprese în Codul Penal pentru incriminarea coruperii alegătorilor în cadrul alegerilor prezidenţiale și necesitatea introducerii mecanismelor de sancționare promptă şi imediată a oricărei tentative de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.
„Republica Moldova este un stat laic, iar implicarea cultelor religioase în campanii nu poate fi acceptată. Sunt necesare sancțiuni precum suspendarea activității cultelor care se implică politic”, a menționat Alexandru Tănase.
De asemenea, Curtea a cerut modificarea legislației cu privire la răspunderea radiodifuzorilor în perioada campaniilor electorale şi instituirii de către Parlament a unor instrumente eficiente de sancționare, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru acele instituții media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală.
Parlamentul are la dispoziție trei luni pentru a soluționa Adresele expediate de către Curtea Constituțională.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…