Select your Top Menu from wp menus

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova

Judecătorii constituționali au decis că limba rusă nu va avea statutul de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, modificată de Parlament la ședința din 16 decembrie din 2020. Modificările aduse acestei legi acordau un statut privilegiat limbii ruse, care devenea limbă de comunicare interetnică.

Legea prevedea, printre altele, ca toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat să fie traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

Ședința de astăzi a Curții Constituționale a adus în fața instituției două grupe de cetățeni, care au organizat proteste concomitente. O parte dintre manifestanți au susținut anularea legii, alți protestatari au susținut statutul de limbă de comunicare interetnică al limbii ruse.