Procuratura Generală cercetează trei reprezentanți ai societății civile pentru presupusa delapidare de fonduri din proiectele finanțate de Consiliul Europei, dar refuză să confirme identitatea lor, scrie Europa Libera. Un activist este cercetat la libertate, iar doi se află în arest. Presa a scris că principalul bănuit este Igor Gavrilov, fondatorul organizației neguvernamentale Comitetul Internațional pentru Diplomație Civică.
Potrivit datelor foarte sumare ajunse în presă, punctul de plecare în scandalul ce ia turaţii îl constituie o sesizare depusă de reprezentanţi ai Consiliului Europei care au solicitat organelor de drept din Moldova să se implice în verificarea legalităţii modului de utilizare a banilor donaţi pentru câteva proiecte, sesizare care a conţinut şi numele organizaţiilor neguvernamentale suspectate. Lucru confirmat de serviciul de presă al Ministerului de Externe, care la rându-i a sesizat Procuratura anticorupţie. În consecinţă, cei trei ong-işti ar fi fost reţinuţi marţi, chiar în momentul în care împărţeau o tranşă de 16 mii de euro, obţinuţi prin fraudă, notează un comunicat al Procuraturii.
Joi, Judecătoria sectorului Centru i-a pus sub învinuire. Unul dintre suspecţi va fi cercetat în condiţii de libertate. Ceilalţi doi au fost arestaţi preventiv pentru 15, respectiv 30 de zile, la solicitarea procurorului anticorupţie Iulian Neguriţă, pentru că ar exista bănuieli că suspecţii ar putea distruge probele. Presa a scris că Igor Gavrilov, fondatorul organizaţiei intitulate Comitetul Internaţional pentru Diplomaţie Civică, ar fi organizatorul schemei criminale, motiv pentru care ar fi primit termen maxim de arest. Procurorul Iulian Neguriţă a refuzat să dea numele suspecţilor.
Consiliul ONG şi Consiliul Naţional pentru Participare, două structuri umbrelă a ong-urilor din Moldova au semnat astăzi o declaraţie în care condamnă utilizarea frauduloasă a banilor proveniţi din exterior şi regretă că unii colegi din breaslă, care nu sunt dintre cei mai reprezentativi, şi-au permis astfel de acţiuni.
Solicitată de Europa Liberă, Reprezentanţa permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei nu a putut oferi detalii despre acest caz. Potrivit datelor Procuraturii, preluate din solicitarea Consiliului Europei, suspecţii ar fi cauzat donatorilor europeni un prejudiciu de circa 50 de mii de euro, din 2009 până în prezent. Ong-urile vizate obţineau fonduri europene prezentând date eronate despre activitatea lor şi rapoarte false despre cheltuirea banilor.
Mai multe pe: europalibera.org