Select your Top Menu from wp menus

Cum să te protejezi de interceptările telefonice – II

1. Ca sa nu iti fie ascultate convorbirile telefonice, cel mai simplu este sa nu folosesti…telefonul. Exista alte mijloace de comunicare care pot fi interceptate mai greu, in timp real.
ASTFEL AI POSIBILITATEA SA FOLOSESTI UN TELEFON PUBLIC, DAR EXISTA RISCUL CA SI POSTUL PE CARE IL APELEZI (FIX SAU MOBIL) SA FIE LA RANDUL SAU INTERCEPTAT. Poti incerca, daca prestabilesti ora si data apelului, sa apelezi de la un telefon public un alt tel. public la care va raspunde cel interesat. Interceptarea este imposibila in timp real. Insa aceasta, in cazul in care ai si o echipa de filaj in spate, nu se va putea repeta de prea multe ori. Cineva din echipa de filaj va fi in apropierea cabinei telefonice si va inregistra ceea ce tu vorbesti, folosind un microfon unidirectional sau un simplu reportofon.

Iti mai recomand folosirea internetului (cu posibilitatile nenumarate de comunicare oferite) dar cu o precizare: sa nu o faci niciodata de la tine de acasa, de la serviciu ori de la un post al carui IP odata identificat, sa poata duce la tine. O sala de internet -mereu alta!- este ideala. Daca partenerul de discutie se afla si el intr-o astfel de locatie, cu atat mai sigura este convorbirea. Cu o singura conditie: sa folositi alte conturi decat cele folosite de acasa si de la serviciu, intrucat acestea sunt relativ usor de spart si interceptat!

O alta posibilitate de a evita intercepatrea comunicatiilor este folosirea unui telefon mobil care are incorporat si „SKYPE”, telefon cu care, in preajma unui „hot spot” sau zona wireless de internet te conectezi pe Skype si vrbesti oriunde in lume. Iti recomand insa sa folosesti un simplu tel. Skype wireless, si sa te conectezi la retea de la un „hot spot” dar pe un cont nou creat pe Skype. Ai astfel si avantajul unei oarecare mobilitati (depinzi de raza „hot spot”-ului), precum si avantajul gratuitatii, daca cealalta persoana foloseste si ea un cont Skype!

Daca doresti insa sa folosesti un telefon mobil, iti recomand nu doar folosirea unui sim nou, ci si a altui tel. in afara celui folosit in mod curent de tine, si aceasta datorita faptului ca sistemele de interceptare gsm moderne retin atat numarul de tel. alocat pe sim, cat si datele de identificare ale aparatului telefonic in sine, ambele fiind urmarite in paralel. In consecinta, in functie de nivelul de securitate pe care il doresti, vei aprecia cat de des se impune schimbarea sim-ului si a telefonului.

Sistemele ultraperformante de interceptare au si facilitatea „voice recognition”, ceea ce inseamna ca organele, odata ce au un „sample” cu vocea ta, il pot folosi la supravegherea retelei. In momentul in care vocea ta se va auzi in retea, va incepe automat inregistrarea convorbirii, precum si a datelor de identificare ale sim-urilor si aparatului telefonic. Acest gen de interceptare nu se poate face insa decat cu stirea si ajutorul operatorului de retea, pe cand celelalte tipuri de interceptoare gsm nu necesita acordul operatorului de retea. Spre linistea ta, te informez ca acest tip de interceptor performant nu este folosit inca in Romania.

Ca sa mai eviti interceptarea comunicatiilor in reteaua gsm, poti folosi telefoane performante (de obicei Nokia) la care se ataseaza un scrambler (dispozitiv ce cripteaza suplimentar comunicatiile, in plus fata de criptarea oferita de operatorul de retea) cu observatia ca si partenerul de discutie trebuie sa foloseasca asa ceva, comunicatiile si criptarea desfasurandu-se evident in sistem duplex. Tel. Nokia mai avansate au acest scrambler incorporat, dar si pretul este pe masura. Nu sunt modele obisnuite, comercializarea lor se face doar pe baza de comanda, si le poti gasi pe multe site-uri specializate. De retinut este ca se poate stoca prin interceptare si o discutie criptata, iar aceasta poate fi decriptata mai tarziu, folosind sisteme performante.

Ce trebuie sa ai in vedere cand vorbesti la telefon? Nu folosi nume cand te adresezi, date si referiri la locuri anume. Nu ajuta folosirea unui limbaj suburban sau a jargonului. Incearca sa vorbesti cat mai evaziv, dar astfel incat sa fii inteles de partener. Mai poti folosi si un limbaj codificat, mai dinainte stabilit cu partenerul dar o astfel de discuie se poarta groi, cu poticneli si neintelegeri, daca nu aveti antrenament in folosirea limbajului. Nu asigura decat o protectie relativa. Pe de alta parte, daca esti convins ca esti interceptat, poti folosi aceasta situatie in avantajul tau: presupunand ca stii motivele pentru care esti interceptat, le poti servi organelor informatii care te vor scoate de sub acuzatii, sau in cel mai rau caz nu le vor putea folosi impotriva ta. Depinde doar de situatia concreta si de imaginatia ta masura in care poti sa manipulezi s sa intoxici organele care asculta…

2. In instanta convorbirile telefonice interceptate pot fi folosite ca mijloc de proba, doar cu conditia ca acestea sa fi fost facute cu aprobarea judecaorului. Prin urmare, astfel de probe pot fi aduse in instanta doar de catre organele abilitate, care dispun si de aparatura de interceptare. Tu nu te poti prezenta in instanta cu o astfel de proba, din simplul motiv ca insasi detinerea unui mijloc de interceptare este ilegala. Cat despre folosirea lui…

Bineinteles, procesul verbal de consemnare a convorbirii telefonice interceptate (sau a convobirilor ambientale) constituie o proba indirecta, si ca atare nu poate fi folosit spre a dovedi vinovatia cuiva, decat coroborat cu alte probe directe. Daca la dosarul cauzei se afla ca probe doar astfel de procese verbale, fara depozitii de martori, probe scrise sau alte mijloace de proba, aceasta situatie nu poate duce la condamnarea cuiva, chiar si in situatia in care invinuitul sa inculpatul recunoaste invinuirile aduse. Dar acestea sunt aspecte juridice pe care le poti intelege mai greu, fara o pregatire juridica. Spun acestea fara intentia de a te jigni.

3. Nokia 1100 este un telefon relativ sigur doar din punct de vedere al posibilitatii de implementare al unui spy soft sau al modificarii lui fizice in vederea interceptarii ambientale. Pe scurt, si acest model de tel. poate fi interceptat de catre interceptoare gsm, fara probleme. Se mai preteaza la modificari fizice, prin care il poti transforma, pe langa faptul ca arata si functoneaza ca un tel. mobil normal, intr-un interceptor ambiental. Adica, plasat intr-o camera si apelat doar de la un anumit nr. de telefon (prestabilit) acesta cupleaza automat, fara a suna si fara ca ecranul sa arate vreo activitate a tel., avand astfel posibilitatea de a asculta discutiile ambientale, purtate peo raza de 5-7 m i preajma telefonului. Se numeste „infinity transmitter” din motive evidente.Un alt telefon pe care-l poti alege este Nokia 1616.

La un astfel de telefon nu este cazul sa iti faci probleme cu spy-softuri, acestea se folosesc doar pe telefoanele cu sistem de operare Symbian OS ori (mai rar) Windows mobile. Java este atat de rudimentar, incat nu permite parazitarea unui spy-soft.

4.Folosirea unui modem wireless este relativ sigura, dar si acestea pot fi interceptate. In prima instanta nu in timp real. Este necesara interceptarea bruta a informatiei si decriptarea ulterioara, pentru aflarea protocoalelor, parolelor, etc. Apoi, este floare la ureche. Batai mai mari de cap ai cu incriptarea pe 128 biti, cere necesita un sistem performant si un soft de decriptare pe masura. Totul e o chestiune de timp. Dar in situatia in care reusesti sa clonezi IP-ul sistemului pe care doresti a il interceptezi, iar acesta foloseste un modem wireless, ai intrat nestingherit, folosind tot un modem wireless.
Daca insa serverul pe care se desfasoara comunicatia se afla sub supraveghere, folosirea unui modem wireless este ineficienta. Totodata, un modem wireless presupune un contract de prestari servicii, in care se afla datele tale de identificare (nume, adresa, etc.). De aici si pana la localizarea ta fizica, nu mai e decat un pas.

O alta cale simpla de evitare a interceptarii, este folosirea conexiunii bluetooth intre doua terminale mobile gsm. Inconvenientul este ca raza de actiune a unui bluetooth este doar de 10 – 100 m.

Deasemeni, vei deruta orice echipa de filaj si interceptare prin folosirea unor walkye talkye PMR 466 – frecventa libera. Vor fi pregatiti pentru orice, nu pentru interceptarea unor astfel de mijloace de comunicatie. Distantele variaza intre 2-8 km, in functie de teren. Mediul urban le reduce insa cu mult raza de actiune. Schimbarea canalelor dupa un algoritm prestabilit ingreuneaza deasemeni interceptarea acestora.

Avand in vedere natura informatiilor pe care vrei a le protejezi si gradul de siguranta a comunicatiei, atat in timp real cat si ulterior, urmeaza sa alegi mijlocul potrivit de comunicatie.

Ca regula generala, toate informatiile propagate in eter,indiferent de nivelul de criptare, pot fi interceptate si descifrate, chiar daca nu in timp real. Deasemeni, toate informatiile care circula pe fir pot fi interceptate fara probleme. Mai dificile sunt interceptarile realizate pe fibra optica. De obicei acestea sunt evitate, informatia fiind interceptata atunci cand patrunde intr-un mediu analog.

sursa: azumix.ablog.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cum-sa-te-protejezi-de-interceptarile-telefonice-ii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19