Select your Top Menu from wp menus

Cum să petiționezi Ministerul Educației împotriva eliminării testării profesionale a directorilor de școli

Noua ministră a educației, liberala Corina Fusu, a anunțat recent proiectul unei modificări la regulamentul numirii directorilor de școli, prin care să elimine necesitatea candidaților de a deține un certificat ce atestă îndeplinirea standardului minim de competențe profesionale şi manageriale.

Regulamentul inițial a fost elaborat pe când ministerul era condus de Maia Sandu. Noua modificare a fost criticată public de Ionela Costachi, fosta consilieră a lui Sandu, dar și de Loretta Handrabura, pe atunci viceministră a educației, acum ministră a tineretului și sportului.

Astfel, grupul de inițiativă Tinerii Tehnocrați a pornit campania #directorcompetent, prin care îndeamnă cetățenii să petiționeze ministerul împotriva modificării propuse de Fusu. Potrivit lor, noul ordin va permite evaluarea subiectivă a candidaților la funcția de director școlar, implicit accesul la această funcție a persoanelor incompetente sau inadecvate. De asemenea, sistemul școlar va fi plasat sub influența politicului și vor persista schemele de corupție, spun Tinerii Tehnocrați.

Pentru a te alătura campaniei, este suficient să descarci modelul de Recomandare pentru Regulamentul Ministerului Educației, apoi îl scoți la imprimantă și îl semnezi. Pentru a-l trimite autorităților, poți să scanezi sau să fotografiezi petiția semnată, iar apoi să o trimiți la următoarele adrese: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected].

Alternativ, poți lăsa scrisoarea în cutia poștală a Ministerului de la Casa Guvernului, intrarea de pe str. Bodoni, et. 1, sau o poți trimite prin poștă cu indicația: Ministerul Educației, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale, nr. 1, aviz pentru consultările publice privind proiectul ordinului cu privire la modificarea ordinului nr. 163 din 23 martie 2015. (Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general).

Pentru popularizarea campaniei, susținătorii sunt încurajați să publice scrisoarea semnată pe Facebook, însoțită de eticheta #directorcompetent.

sursa: moldova.org