Select your Top Menu from wp menus

Cum a relatat presa străină incidentele de la Chișinău

Presa străină a relatat pe larg despre protestele violente de la Chişinău. Televiziunile şi agenţiile de presă au precizat că protestele vin după un an de instabilitate politică. Guvernul lui Pavel Filip este catalogat drept pro-european, atât de către presa occidentală, cât şi de cea rusă.

Susţinătorii mai multor grupări şi partide de opoziţie s-au adunat în faţa Parlamentului din Republica Moldova. Protestatarii au înconjurat clădirea, spunând că nu le vor permite deputaţilor să plece. Pavel Filip este membru al unui partid cu legături strânse cu un oligarh controversat care fusese desemnat premier anterior, dar a fost respins de preşedinte.

„Sute de protestatari au forţat cordonul de poliţie, pătrunzând în clădirea Parlamentului din Moldova. Nemulţumirile au izbucnit după învestirea unui guvern nou şi pro-european, pentru a pune capăt unei crize politice de câteva luni”, potrivit Euronews.

Euronews şi ABC preiau ştirea Associated Press, care precizează că protestatarii nu au încredere că noul guvern va lua măsuri împotriva corupţiei şi va face reforme, în timp ce alţii vor ca Moldova să rămână sub sfera de influenţă a Rusiei.

Reuters precizează că protestatarii cer alegeri anticipate şi că Pavel Filip este al treilea prim-ministru pe care îl are Moldova în mai puţin de un an. Agenţia insistă asupra problemelor economice ale ţării vecine, reamintind că economia s-a contractat cu 1,75% anul trecut, fiind afectată de secetă, de criza din Rusia şi de dispariţia unui miliard de euro din băncile moldoveneşti.

France Presse transmite că noul guvern a fost învestit pe fondul protestelor de masă care afectează de câteva luni fosta republică sovietică, de la dispariţia miliardului de dolari din sistemul financiar moldovenesc.

Şi presa rusă a relatat despre proteste. „După luni de criză politică, protestatarii au încercat să pătrundă în Parlament. Au fost mobilizaţi scutierii, care au folosit gaze lacrimogene pentru a calma mulţimea furioasă”, potrivit Russia Today.
sursa: Independent.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cum-a-relatat-presa-straina-incidentele-de-la-chisinau/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19