Select your Top Menu from wp menus

Culmea tradiţiilor în Moldova – ţara continuă să trăiască în Anul Nou cu bugetul din anul vechi

Bugetul anului 2014 – care a fost votat de deputaţi doar cu o săptămână înainte de Anul Nou, încă nu a intrat în vigoare. Potrivit Kommersant documentul a fost trimis Preşedintelui spre promulgare abia pe 9 ianuarie. Potrivit unui comunicat al preşedenţiei Nicolae Timofti a semnat miercuri, 15 ianuarie un decret privind promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2014 nr. 339 din 23 decembrie 2013.
Tergiversarea expedierii documentului pentru promulgare a fost explicată de surse din cadrul Parlamentului prin faptul că în această perioadă au fost purtate negocieri suplimentare cu finanţatorii externi – FMI şi Banca Mondială, negocieri ţinute deja după adoptarea bugetului în parlament.

Publicaţia notează că în privinţa bugetului există şi alte neclarităţi. În particular este vorba de 84 de milioane de lei, care au fost “găsiţi” de deputaţi şi care au fost direcţionaţi pentru creşterea salariilor poliţiştilor şi militarilor.

Pentru adoptarea bugetului cu parametrii înnoiţi acesta urma să fie adoptat încă o dată de guvern. Însă după dezbateri lungi, deputaţii au votat bugetul cu noii parametri fără a respecta formalitatea obţinerii avizului de guvern. Se presupunea că Executivul republican se va întruni şi va aviza principalul document economic al ţării în redacţie nouă. Însă o şedinţă de guvern în care să fie inclus acest proiect de Hotărâre aşa şi nu a fost anunţată public.

Ulterior pe site-ul Guvernului a apărut un proces verbal al şedinţei care ar fi avut loc pe 24 decembrie, şi în cadrul căreia ar fi fost avizate pozitiv noile modificări.

Totuşi Hotărârea de Guvern nu face multă lumină în situaţia creată . În document se menţionează că în anul 2014 sunt majorate cheltuielile şi veniturile cu 132 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor a refuzat să răspundă telefonic la întrebarea Kommersant – unde deputaţii au “găsit” suma de 84 de milioane de lei şi de ce au fost majorate cheltuielile şi veniturile cu 132 de milioane de lei, publicaţia adresând o solicitare în scris, în acest sens.

Nici deputaţii din parlament nu au putut clarifica situaţia respectivă, notează sursa citată

De menţionat că dacă Legea Bugetului de Stat nu a intrat în vigoare până la 31 decembrie, finanţarea cheltuielilor curent se face în baza parametrilor din anul precedent.

sursa: National.MD


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/culmea-traditiilor-in-moldova-tara-continua-sa-traiasca-in-anul-nou-cu-bugetul-din-anul-vechi/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19