Analistul economic Veaceslav Ioniță a publicat a doua parte a analizei referitoare la criza gazelor prin care trece R.Moldova.
Autorul notează că urmărește să identifice toate circumstanțe, care au generat această criză, pentru a răspunde la o întrebare simplă: Cum se face că cei mai săraci cetățeni din Europa achita cel mai mare tarif la gazele naturale din întreaga regiune?
”Una din ideile lansate în spațiul public este că noi avem tarife ridicate deoarece suntem nevoiți să consumăm gaze scumpe. Iar aceste gaze scumpe au fost procurate atunci când nimeni nu cunoștea despre reducerea fără precedent a consumului de gaze care a a avut loc în iarna 2022/23.
Astăzi avem drept scop să arătăm că: autoritățile responsabile au cunoscut din timp și exact despre reducerea consumului de gaze naturale și urmează a investiga ce decizii au fost luate în baza acestor cunoștințe desținute.
Întradevăr în iarna 2022/23 Moldova a cunoscut o reducere fără precedent a consumului de gaze naturale. Astfel dacă în anii precedenți consumul de gaze naturale oscila între 760-975 milioane m3 în sezonul de încălzire, atunci în 2022/23 consumul s-a prăbușit de două ori față de media din anii precedenți. De la 870 milioane m3 media pentru ultimii 7 ani la 427 milioane m3 în sezonul 2022/23.
Putea oare cineva din din timp să estimeze această reducere fără precedent a consumului?
DA. Nu doar că se putea, dar și s-a știut din timp despre acestă reducere.
Pentru aceasta este suficent să privim asupra consumului de gaze naturale, unde 35% sau 300 milioane m3 o constituie consumul sectorului energetic. Autoritățile pentru iarna 2022/23 au procurat păcură și cunoșteau exact că unul din cei mai mari consumatori î-și va reduce consumul de gaze naturale de circa 3 ori. Mai mult, prin procurările sale autoritățile au influiențat direct consumul de gaze naturale. Evident că deciziile de reorientare spre alte surse alternative din secotrul energetic urmau a fi extrapolate și spre alte sectoare ale economiei. Ori dacă noi înțelegem că suntem în criză și avem un preț exagerat la gazele naturale și decidem pe cei care se află în subordinea noastră să-i trecem la alte surse, evident același lucru vor decide să îl facă și alți agenți economici.
Cât privește populația, reducerea consumului a fost determinat de 3 factori de bază: 1) temperaturile ridicate de afarăî, care au contribuit cu circa 20% din reducerea consumului (despre aceasta am scris încă în ianuarie 2023), 2) trecerea la alte surse energetice mai ieftine decât gazul natural, în special după lansarea și mediatizarea pe larg a programului lemne.md, 3) Economisirea consumului de gaze naturale, determinate de tarifele enorme comparativ cu anii precedenți.
Astfel comparativ cu sezonul precedent consumul de gaze naturale în medie s-a redus cu 47,6% sau 409 milioane m3. Cea mai mare reducere a fost înregistrată în secotrul energetic de aproape 3 ori de la 300 milioane m3 la 123 milioane m3.
Deci, sectorul energetic cu reducerea consumului de 177 milioane m3 a avut cea mai mare contribuție de 43% la reducerea consumului de gaze naturale în iarna 2022/23. Altfel spus aproape jumătate din reducerea consumului a fost rezultatul deciziilor autorităților de a trece la păcură a sectorul energetic și de a procura activ energie electrică din stânga Nistrului.
Mai mult de jumătate din achizițiile de gaze naturale s-au făcut în lunile decembrie 2022 – ianuarie 2023, când deja se cunoaștea exact că consumul de gaze naturale din partea populației a scăzut considerabil, iar contribuția populației la reducerea consumului a fost de 29%.
Deci reducerea consumului în primul rând a fost determinată de decizia autorităților din sectorul energetic, iar datele din noiembrie 2022, indicau clar o reducere puternică a consumului atât din partea populație, cât și a agenților economici. Toate acestea ne permit să afirmăm că: Autoritățile au știut exact și în timp util despre reducerea puternică a consumului de gaze naturale.
Prima parte a Analizei o Găsiți aici:
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…