Select your Top Menu from wp menus

Criticate anterior de societatea civilă amendamentele la Regulamentul Parlamentului au fost votate în lectura a doua

Deputaţii au aprobat în lectura a doua un proiect de lege care prevede amendarea Regulamentului Parlamentului.
Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi din coaliţia de guvernare. Printre altele proiectul prevede că pentru luările de cuvînt ale deputaţilor vor fi acordate doar cinci minute şi nu şapte, cum era pînă în prezent. Timpul alocat pentru adresarea întrebărilor va fi redus de la două minute la un minut, iar replica la replică va fi interzisă.
Prin proiect se mai interzice accesul în incinta Parlamentului cu echipamente portabile de amplificare a sunetelor sau cu orice alte obiecte care ar putea fi folosite pentru tulburarea ordinii şi întreruperea şedinţelor Legislativului. Va fi interzisă şi blocarea tribunelor, a accesului în sala de şedinţe, blocarea sau limitarea accesului la microfoane.
Deputatul care este sancţionat cu interzicerea participării la şedinţele plenare va risca să piardă îndemnizaţia şi 10% din salariu.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat în lectură finală. Fracţiunea PCRM şi deputaţii liberali au criticat proiectul.

Anterior reprezentanţii societăţii civile au criticat modificările pe motiv că încalcă drepturile opoziţiei. Regulamentul Parlamentului, conţine prevederi care încalcă drepturile opoziţiei şi, la o eventuală sesizare la Curtea Constituţională, acestea vor fi declarate neconstituţionale. Expertiza proiectului regulamentului a fost făcută de către Centrul de Resurse pentru drepturile omului (CReDO) şi 2 experţi străini. Directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că prevederile contestate au ca scop să restricţioneze opoziţia neconstructivă din parlamentul moldovenesc. Printre altele experţii au analizat practica altor state şi regulamentele legislativelor. În practica internaţională activitatea comisiilor permanente se fixează prin intermediul unor aranjamente, minoritatea în cadrul comisiilor permanente şi de anchetă poate introduce orice subiect pe agenda comisiei. Există şi dreptul la veto a minorităţii. La solicitarea oricărui deputat, opinia sa separată poate fi inclusă în raportul comisiei. Opoziţiei i se conferă dreptul de a prezida câteva comisii mai importante din punct de vedere al impactului deciziilor.

În Slovacia de exemplu, se permite ca un deputat să vorbească până la 10 minute la un subiect, iar fracţiunea are până la 2 minute pentru a-şi prezenta opinia, chiar dacă dezbaterile au fost încheiate. De asemenea, un subiect important poate fi dezbătut timp de 12 ore. În Estonia nu pot fi întrerupte dezbaterile pe marginea unui subiect important, nu se cer şi nu se anunţă pauze. Odată în an opoziţia poate crea întreaga agendă a şedinţei.

Cât ţine de sancţiunile aplicate deputaţilor, în Italia, când persoana nu respectă prevederile regulamentului, preşedintele şedinţei anunţă că s-a produs o abatere şi vorbitorului i se cere să se conformeze. Dacă nu se respectă, se deconectează microfonul. În Germania există practica aplicării sancţiunilor financiare. O altă sancţiune este suspendarea sau excluderea pe o perioadă din activitatea Parlamentului. În Lituania această măsură se aplică dacă nu este respectată ordinea sistematic. Procedura de aplicare a sancţiunii este propusă de preşedintele Parlamentului şi este votată de plen.

Expertiza a fost făcută de către Valerie Clerc, cercetător asociat la Universitatea Lausanne, Elveţia, şi Jean Vasseur, cercetător asociat la Universitatea Queensland, Australia.

sursa: national.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/criticate-anterior-de-societatea-civila-amendamentele-la-regulamentul-parlamentului-au-fost-votate-in-lectura-a-doua/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19