Fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Shor, se află la libertate ca urmare a unei lacune legislative. Potrivit directorului adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țărnă, asta s-a întâmplat după ce Shor s-a înscris în cursa electorală, informează Politik.md.
„Avocații lui Ilan Shor au găsit acest detaliu juridic: ca să fie eliberat din arest la domiciliu, a anunțat că va candida pentru funcția de primar al orașului Orhei. Comisia Electorală Centrală a spus că nu pot accepta încălcarea prezumției nevinovăției și nu-i putem interzice participarea în alegeri. În legătură cu acest fapt el a fost eliberat din arest. Judecătorul a decis eliberarea din arest pentru ca el să poată participa la alegeri în condiții egale, alături de alți candidați.
După ce a trecut campania, apare întrebarea logică: de ce nu a fost arestat din nou? Răspunsul este simplu – legislația spune că pentru arest trebuie să avem motive noi, iar în baza celor vechi – acest lucru e imposibil. Odată ce a fost anulată măsura de arest aplicată în baza unor probe, a doua oară nu putem solicita instanței aplicarea arestului în baza acelorași motive. Asta, chiar dacă solicitarea nu a fost anulată din vina procurorilor, ci în alte circumstanțe. Acesta era și este specificul legislației electorale”, a declarat reprezentanta CNA în cadrul Școlii de iarnă pentru jurnaliștii de investigație din R. Moldova și Ucraina.
Totodată, Cristina Țărnă a asigurat că ofițerii și procurorii anticorupție continuă investigațiile în ceea ce-l privește pe Ilan Shor. Însă, în dosarul care vizează oferirea de mită în valoare de 250 de milioane de dolari – Shor va scăpa de pedeapsă. Și asta pentru că denunțătorul este protejat de lege, iar în caz contrar, în opinia vice-directorului CNA, nimeni nu ar mai îndrăzni să denunțe actele de corupție.
„Investigațiile continuă, și în legătură cu administrarea Băncii de Economii, și în legătură cu mașina plină de documente bancare, care a ars, dar și referitor la alte aspecte. Faptul că Ilan Shor se află la libertate nu ar trebui interpretat drept o încetare a investigațiilor. În legătură cu autodenunțul, prin care Ilan Shor recunoaște că a dat mită de 250 de milioane, e vorba de specificul legislației. Articolul privind corupția activă îl protejează pe denunțător, și sunt sigură că în Ucraina și în alte state, situația este la fel”, a conchis Cristina Țărnă.
Amintim, că omul de afaceri Ilan Shor a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, când banca a fost implicată în așa-numitul „jaf al secolului”. După ce a fost reținut de oamenii legii, Ilan Shor s-a înscris în cursa electorală pentru orașului Orhei, ulterior a devenit primar.