Select your Top Menu from wp menus

Creștinii ortodocși de stil VECHI sărbătoresc Sfântul Vasile. Ce nu e bine să faci astăzi?

Creștinii ortodocși de rit vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Cunoscut sub numele Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini.

În dimineaţa de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grâu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvînteză familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.

Potrivit tradiției populare astăzi nu este bine să arunci gunoiul şi nici să dai cu mătura.

În schimb este bine ca prima persoană care îţi trece pragul să fie bărbat.

Tot astăzi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Un alt obicei spune că după ce te speli pe faţă, este bine să te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, pentru ca să fii curat şi sănătos în tot anul.

De asemenea, dacă dormi toată ziua astăzi, rişti să fii leneş tot anul.

În Republica Moldova, aproape 57 de mii de bărbaţi poartă numele Vasile, iar alţi 17 500 poartă prenumele Vasili. La fel de popular este numele Vasilisa, pe care îl poartă peste 4 500 de femei şi doar 10 femei poartă numele Vasilica.

sursa: ziarulnational.md