Select your Top Menu from wp menus

Creditul polonez pentru agricultori a fost ratat din cauza guvernanţilor, opinii

Creditul polonez de o sută de milioane de euro, oferit agricultorilor moldoveni în mai 2014, a fost ratat din cauza guvernanţilor. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Radu Mudreac, preşedintele comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, susţine că Guvernul a creat deliberat impedimente pentru agricultori de a accesa creditul oferit de către Guvernul Poloniei. „Este o situaţie tragică şi o politică distructivă. Ministerul Finanţelor a ignorant dosarele agricultorilor. Ministerul Finanţelor a făcut lobby pentru băncile comerciale. Decizia Guvernului de a atribui băncilor comerciale dreptul de a repartiza creditul polonez este neargumentată. Dobânda pentru acest credit va spori şi nu va mai fi atât de accesibil pentru agricultori, în special pentru cei începători”, a declarat parlamentarul.

Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, susţine că agricultorilor moldoveni pentru prima dată li s-a oferit un credit ieftin, însă pe care l-au ratat din cauza guvernanţilor. „Creditul polonez era destinat în special agricultorilor începători, care nu dispun de active pentru a acoperi gajul solicitat de bănci. Guvernul nu a discutat cu noi decizia privind distribuirea banilor oferiţi de către Polonia. Băncile vor ridica dobânda şi acest credit nu va mai fi atractiv pentru fermierii moldoveni”, a spus Cosarciuc.

Deputatul neafiliat, Ion Balan s-a arătat optimist că Guvernul Poloniei va prelungi acordul de creditare pentru fermierii moldoveni. „Cred că este posibil de prelungit. Polonia este interesată să ajute Republica Moldova”, a spus Balan.

La 14 mai 2014, Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Polone au semnat un Acord privind acordarea unui credit de asistenţă în sumă de 100 milioane euro pentru finanţarea proiectelor în domeniul agriculturii, procesarea produselor alimentare, inclusiv infrastructura aferentă acestora şi altele contractate de părţi.

Acest credit a fost marcat de mai multe scandaluri, care au frânat debursarea banilor oferiți de Guvernul polonez. Până în prezent, au fost aprobate doar două proiecte în valoare de două milioane de euro. Guvernul de la Chişinău a decis la 29 iunie a.c . că acest credit va fi implementat deja de Ministerul Finanţelor prin intermediul instituţiilor financiare participante ce vor fi selectate.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/creditul-polonez-pentru-agricultori-a-fost-ratat-din-cauza-guvernantilor-opinii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19