Select your Top Menu from wp menus

Coraportorii APCE vor efectua o nouă vizită în Republica Moldova

Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) vor efectua, în luna iulie, o vizită de lucru în Republica Moldova pentru a documenta realizările reformei sectorului de justiție și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. Declarația a fost făcută, luni, 26 iunie, de către premierul Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă, la Strasbourg, susținute alături de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, transmite IPN.

Pavel Filip a amintit că Republica Moldova se află în prezent sub monitorizarea APCE în ceea ce privește implementarea reformelor începute. Potrivit lui Pavel Filip, încheierea etapei de monitorizare pentru Republica Moldova este un obiectiv al programul de guvernare până în 2018. „În curând vom avea în vizită iarăși coraportorii pentru a evalua progresele pe care le-am făcut, mă refer aici la agenda de reforme. Considerăm că raportul va fi unul pozitiv și sperăm că eforturile noastre vor duce la încheierea etapei de monitorizare și trecerea la etapa de postmonitorizare”, a declarat Pavel Filip.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a spus că Republica Moldova a realizat reforme importante, dar încă rămân multe de făcut, în special în ceea ce privește reforma sectorului de justiție. „Există o strategie care a fost extinsă pentru încă un an şi acesta este un pas important pe care Republica Moldova l-a realizat. Cât privește procesul de monitorizare noi va trebui să urmărim aceste evoluţii şi ulterior vom decide cum vom acționa mai departe”, a declarat Thorbjorn Jagland.

Prim-ministrul Pavel Filip se află la Strasbourg inclusiv astăzi 27 iunie. Pe parcursul zilei de ieri, 26 iunie, șeful executivului a participat la lucrările plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni.