Select your Top Menu from wp menus

Coraportorii APCE sunt îngrijorați de situația din sistemul judecătoresc al Moldovei

Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Valentina Leskaj şi Ogmundur Jonasson, sunt îngrijoraţi de situaţia din sistemul judecătoresc al Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al coraportorilor APCE, despre aceasta se arată în raportul lor la finele misiunii în Moldova, care s-a desfăşurat în perioada 27-29 iunie.

Coraportorii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu procesele penale intentate activiştilor din opoziţie, precum şi cu „aplicarea legilor referitoare la funcţionarea sistemului judecătoresc”. În special, ei au menţionat restricţiile introduse de instanţă faţă de fostul membru al APCE, ex-deputatul Grigori Petrenco, care, „aflându-se sub control judecătoresc, are interdicţia de a părăsi localitatea şi de a participa la proteste”.

„Am discutat cu autorităţile Republicii Moldova aspectele de procedură ale procesului judecătoresc în privinţa fostul membru al APCE, Grigori Petrenco. În acelaşi timp, nu am reuşit să primim răspunsuri exhaustive şi convingătoare la întrebările noastre dacă au fost efectuate investigaţii pe marginea acuzărilor de fabricare a dovezilor în proces”, se arată în raport.

Autorii consideră că trebuie precizat dacă „restricţiile impuse lui Petrenco sunt necesare şi potrivite”.

„În esenţă, ele încalcă dreptul dlui Petrenco la adunare şi drepturile sale politice în calitate de lider de partid. Ne temem că aceste şi alte restricţii şi hotărârile judecătoreşti imprevizibile pot fi privite ca opresiune politică şi ne-am exprimat îngrijorarea serioasă în legătură cu aceasta”, se menţionează în document.

Coraportorii APCE au atras atenţia şi la procesul judecătoresc în cazul fostului prim-ministru Vlad Filat, care s-a desfăşurat în regim închis.

„Un procesul judecătoresc deschis înseamnă nu doar respectarea principiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dar şi o condiţie necesară pentru restabilirea încrederii cetăţenilor în activitatea sistemului justiţiei”, au remarcat coraportorii APCE.

De asemenea, ei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de arestarea a patru activişti ai Platformei civice „Dreptate şi Adevăr”, care sunt acuzaţi de organizarea dezordinilor în masă după acţiunea de protest din 24 aprilie de la Chişinău.

Valentina Leskaj şi Ogmundur Jonasson au atras atenţia la necesitatea de a continua reforma justiţiei şi de a restabili încrederea cetăţenilor în judecătorii.

„Mulţi din republică vorbesc despre „acapararea instituţiilor de stat de către oligarhi”. În acest sens, există temeri în privinţa activităţii sistemului judecătoresc moldovenesc, în special în ceea ce priveşte tragerea judecătorilor la răspundere. Sunt remarci şi în privinţa libertăţii presei. Consiliul Europei a salutat adoptarea deciziei care limitează concentrarea presei în mâinile unui singur proprietar. În acelaşi timp, această lege nu va funcţiona cel puţin până când nu vor expira licenţele. Independenţa presei este deosebit de importantă în contextul apropiatelor alegeri prezidenţiale”, se arată în raport.

În cadrul vizitei coraportorii APCE au menţionat şi tendinţe pozitive. În special, ei au salutat dialogul între autorităţile centrale şi conducerea Autonomiei Găgăuze.