Select your Top Menu from wp menus

Controalele scot în evidenţă numeroase încălcări ale legislaţiei muncii

Pe durata anului 2013 colaboratorii Inspecţiei Teritoriale de Muncă (ITM)Orhei au efectuat cca 350 de controale la diverşi agenţi economici. Potrivit lui Mihail Tasnic, inspector principal la ITM Orhei, în cadrul controalelor au fost depistate diverse încălcări ale prevederilor actelor legislative şi normative în vigoare.

Cele mai multe se referă la încheierea contractelor de muncă neconform rigorilor stabilite . Pentru aceste şi alte nereguli au fost întocmite procese verbale, iar prin intermediul instanţei de judecată au fost date amenzi, unele dintre care se ridică şi la 4000 de lei.

Cele mai grave încălcări cu urmări deosebit de nefaste se referă la domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit lui Mihail Tasnic în anul curent au fost înregistrate 10 accidente de muncă care s-au soldat cu 4 decedaţi şi 8 persoane traumatizate. Cazurile de deces au avut loc în construcţii, iar traumatizările – la agenţi economici din agricultură, silvicultura şi industria de prelucrare.
In cadrul ITM Orhei activează 7 colaboratori, care sunt responsabili de 4 raione – Orhei, Rezina, Teleneşti, Şoldăneşti.