Select your Top Menu from wp menus

Consumatori finanţează indirect separatismul în propria ţară, experţi

Societatea pe Acţiuni „Moldovagaz”, unde Guvernul Republicii Moldova are o un pachet acţionar de peste 35%, achiziţionează gaze naturale şi pentru regiunea transnistreană, care din anii 1990 nu achită consumul acestora. Astfel, s-au acumulat datorii imense faţă de compania rusească „Gazprom”. De această părere sunt experţii Victor Parlicov şi Sergiu Tofilat, care au participat la dezbaterea online organizată de Institutul pentru Dezvoltare şi iniţiative Sociale „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă. Potrivit lor, anume această schemă face ca, procurând ulterior energia electrică produsă în regiunea transnistreană din gazele ruseşti neachitate, consumatorii din Moldova indirect să finanţeze separatismul în propria ţară, transmite IPN.

Expertul Victor Parlicov a menţionat că din anii 1990 funcţionează o schemă de contractare a gazului natural prin care întregul volum de gaze este contractat de „Moldovagaz”. Potrivit lui, compania „Moldovagaz” solicită de la „Gazprom” întregul volum de gaz, inclusiv pentru partea stângă a Nistrului. „Datoriile se acumulează pentru că nu „Gazprom” furnizează direct gazul în regiunea transnistreană, dar noi, am în vedere „Molovagaz”. Ea, practic, prestează serviciul de legalizare a activităţii „Gazprom”-ului în regiunea transnistreană”, a afirmat Victor Parlicov.

În ceea ce priveşte problema datoriilor faţă de compania rusească „Gazprom”, expertul a menţionat că s-a ajuns într-o situaţie când nimeni nu are o soluţie în acest sens.

Expertul Sergiu Tofilat a explicat că există două părţi ale datoriei: datoria „Moldovagaz” faţă de „Gazprom”, care este reflectată în rapoartele financiare ale companiei ruseşti şi mai este o datorie din anul 2005, pe care „Gazpromul” a cesionat-o către o subdiviziune a ei. „Care este realitatea şi care datorii se achită ale malului drept sau ale malului stâng nu cunoaştem. Se operează cu nişte cifre furnizate de contabilitatea „Moldovagaz”, care nu este controlată”, a menţionat Sergiu Tofilat.

Potrivit expertului, partea transnistreană de mulţi ani nu plăteşte pentru gazele consumate. În plus, toţi banii colectaţi sunt folosiţi pentru a finanţa regimul separatist şi pentru a acoperi cheltuielile bugetare ale regiunii transnistrene. Astfel, banii achitaţi de consumatorii din regiune, în loc să ajungă la compania „Tiraspoltransgaz”, ajung direct într-un cont bugetar al administraţiei transnistrene şi se înregistrează ca datorie a bugetului transnistrean faţă de „Tiraspoltransgaz”.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/consumatori-finanteaza-indirect-separatismul-in-propria-tara-experti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19