Select your Top Menu from wp menus

Consiliul Suprem de Securitate propune un set de măsuri imediate pentru a remedia situația la CFM

Situația de la Calea Ferată din Moldova a fost subiectul discutat astăzi în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, convocat de către președintele Maia Sandu. „Este un subiect urgent și important, care afectează mii de oameni și economia țării”, a argumentat șefa statului abordarea prioritară a acestei probleme la CSS, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Potrivit președintelui țării, informațiile prezentate în cadrul ședinței de astăzi a CSS arată că situația este dramatică: conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt, totodată, cauza neplății salariilor angajaților.

 „În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7000 de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de patru luni. În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-și întreține familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetățenilor”, a menționat președintele Maia Sandu în contextul discuției despre Calea Ferată.

Pentru a remedia situația la Calea Ferată din Moldova, membrii CSS au agreat câteva lucruri ce trebuie întreprinse urgent, și anume:

Agenția Proprietății Publice (APP) să prezinte CSS, în termen de zece zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.

Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.

Guvernul (APP) să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă.
Agenția Proprietății Publice să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM.

CNA să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție; Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.

CFM să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.