Select your Top Menu from wp menus

Consiliul Republican al PSRM condamnă decizia Curții Constituționale

Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor condamnă categoric hotărârea Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional decretul prezidențial cu privire la desfășurarea referendumului republican consultativ. Într-o declarație remisă, ca urmare a ședinței Consiliului de vineri, 28 iulie, se menționează că hotărârea Curții este anti-populară și a fost pronunțată cu încălcări grave ale legislației naționale și a normelor legale internaționale. Formațiunea anunță că pentru data de 24 septembrie începutul unor acțiuni, inclusiv și proteste, „în sprijinul inițiativelor președintelui Republicii Moldova și împotriva activismului politic al Curții Constituționale”, transmite IPN.

„În orice stat democratic voința poporului este sacră. Cea mai simplă manifestare a voinței poporului este democrația directă exprimată prin referendum republican. Decizia Curții Constituționale, prin care poporului i se refuză dreptul la exprimarea voinței, poartă în mod deschis un caracter anti-popular, anti-democratic și părtinitor. Apare o situație paradoxală: Curtea Constituțională, componența căreia nu a fost aleasă de nimeni, ia decizii de caracter politic, care anulează deciziile autorităților alese de popor, în primul rând a Președintelui Republicii Moldova, pentru care au votat majoritatea cetățenilor ce au participat la alegeri”, se menționează în declarație.

Potrivit PSRM, situația devine mai absurdă atunci când deciziile motivate politic sunt luate de către judecători cu naționalitatea unei țări străine și care au depus jurământul acestui stat. Prin acțiunile sale, judecătorii discreditează instituția Curții Constituționale și subminează încrederea cetățenilor în sistemul judiciar al țării. „Regimul, condus de Partidul Democrat, instrumentul căruia este Curtea Constituțională, s-a speriat de voința poporului, care a fost manifestată în mod repetat în timpul alegerilor și numeroaselor sondaje de opinie publică. Regimului i-a fost teamă că oamenii își vor exprima opinia cu privire la aspectele cele mai fundamentale, care trebuie să fie luate în considerare”, se mai spune în declarația Consiliului Republican al PSRM.

Consiliul Republican al PSRM își exprimă sprijinul deplin pentru președintele în intenția sa de a organiza un consiliu cu poporul, și de a afla opinia oamenilor privind patru dintre cele mai importante aspecte, cum ar fi întoarcerea miliardului furat, reducerea numărului de deputați în Parlament, acordarea împuternicirilor suplimentare Președintelui țării și studierea în școli a disciplinei „Istoria Moldovei”.

Cât ține de acțiunile de protest, PSRM menționează că planul detaliat al acestora va fi stabilit în zilele următoare.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/consiliul-republican-al-psrm-condamna-decizia-curtii-constitutionale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19