Consiliul raional Orhei nu renunţă la propria gazetă. Nici după sesizarea Procurorului

 Consiliul raional (CR) Orhei  nu renunţă la propria gazetă nici după sesizarea Procurorului raionului. Gazeta “Plaiul Orheian” va exista cel putin pana la sfarsitul anului curent. O  astfel de decizie a fost aprobata de catre fondatorul gazetei, CR Orhei, la mijlocul acestui an si la cateva luni dupa ce publicatia ar fi trebuit sa-si inceteze activitatea in formatul actual.

CR Orhei s-a vazut nevoit sa discute aceasta problema dupa ce a fost sesizat de catre Procurorul raionului, Sergiu Bodorin. Procurorul  si-a sustinut pozitia si in cadrul recentei sedinte a Consiliului raional. Bodorin a declarat ca termenul legal în care „Plaiul Orheian” trebuia sa-si inceteze activitatea bazata pe statutul   actual a expirat   inca in luna februarie,  iar Consiliul raional a avut la dispozitie mai mult de 2 ani pentru a se conforma prevederilor legale.

Consilierii raionali au admis ca s-ar putea sa incalce legislatia, dar tinand seama si de cele cca 1000 de abonamente la „Plaiul Orheian”, au  decis sa pastreze propria publicatie cel putin pana la sfarsitul anului. Pentru aceasta si pentru ca finantarea gazetei sa fie facuta nu prin alocatii bugetare , ci prin intermediul procedurii de achizitii publice au votat  20 de consilieri,  majoritatea covarsitoare –  din PLDM si PCRM.

Dezbaterea acestei chestiuni a inceput cu declaratiile secretarului CR Orhei, Serghei Caraman, care a mentionat ca deetatizarea gazetei nu a fost realizata din cauza unor contradictii care ar exista in legislatie si asupra carora ar putea fi solicitata sa se pronunte Curtea Consitutionala. In timpul discutiilor, consilierii din opozitie au criticat faptul ca publicatia „Plaiul Orheian” este  subordonata politic   si ca din acest motiv nu publica articole „incomode”.

Legea privind deetatizarea publicaţiilor periodice publice, care a  fost adoptată in luna  septembrie 2010, a  obligat autorităţile publice să reorganizeze ziarele în monitoare oficiale, să le privatizeze sau să le lichideze.  Concurenta neloiala din partea acestor publicatii,   care ca si mass-media independenta presteaza servicii cu plata, dar   beneficiaza si de bani publici, a fost unul din argumentele pentru aprobarea Legii deetatizarii.

Amintim  ca in acest an Consiliul raional Orhei a alocat deja gazetei „Plaiul Orheian” suma de 200 de mii de lei.

 

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago