Select your Top Menu from wp menus

Consiliul Raional a amânat pentru o şedinţă extraordinară reorganizarea şcolilor din Orhei

Consilierii raionali vor decide într-o şedinţă extraordinară soarta instituţiilor de învăţământ din Donici, Hulboaca, Păhărniceni şi Şercani, care ar trebui reorganizate de la 1 septembrie curent. La această înţelegere s-a ajuns după polemici îndelungate în cadrul şedinţei CR de săptămâna trecută.

Eudochia Ştefârţă, şefa Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport şi consilierii din partea PLDM au argumentat reorganizarea prin faptul  că numărul elevilor la institutiile din cele 4 sate  este mic, pe cand transportarea copiilor  la alte şcoli le va oferi studii mai calitative.

Consilierii din PCRM şi PD s-au arătat   sceptici faţă de această iniţiativă. Ion Stratulat (PD) a declarat că este împotriva reorganizării şcolilor primare.  Oleg Vasilcan (PCRM) l-a acuzat de protecţionism pe vice-preşedintele raionului Sergiu Muravschi deoarece  şcoala din satul natal al demnitarului, Sirota, are indicatori mai răi decât cele propuse spre lichidare, dar ramane intacta.

În timpul dezbaterilor s-au facut constatari  că reforma educaţiei nu economiseşte bani, dar isi gaseste totusi  justificare in  faptul că elevii primesc o educaţie mai calitativă în instituţiile unde învaţă mai mulţi copii. Asta tinand seama si de  faptul ca in institutiile vizate de reorganizare s-a ajuns la situatii de predare a lectiilor la cativa copii de  vârste diferite.