Select your Top Menu from wp menus

Consiliul de securitate al ONU se reuneşte de urgenţă astăzi în privinţa Coreei de Nord

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă marţi la ora 14.00 GMT (16.00, ora României) pentru a examina maniera în care să reacţioneze faţă de testul nuclear nord-coreean, condamnat de către secretarul general Ban Ki-moon, care l-a calificat ca „profund destabilizator”, scrie MEDIAFAX

„Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.

Consiliul de Securitate al ONU „va rămâne unit şi va lua măsurile adecvate”, a subliniat el, exprimând o convingerea lui Ban Ki-moon.

Londra a îndemnat la un „răspuns puternic” al Consiliului de Securitate, în timp ce preşedintele Barack Obama reclamă o acţiune „rapidă” şi „credibilă” din partea comunităţii internaţionale.

Coreea de Nord a procedat la un test nuclear, în pofida unui „avertisment ferm” venit din partea aliaţilor chinezi, a declarat un diplomat la ONU. „Chinezii au adresat nord-coreenilor un avertisment ferm, solicitându-le să nu procedeze la efectuarea testului atunci când a devenit evident că era inevitabil”, a explicat diplomatul sub acoperirea anonimatului.

„Ceea ce nord-coreeni au făcut reprezintă o adevărată provocare la adresa chinezilor”, a subliniat el. Beijingul, Moscova şi Washingtonul s-au reunit de câteva zile şi „se vor înţelege rapid cu privire la faptul că se impune o acţiune fermă”, a adăugat el.

Consiliul de Securitate este prezidat în februarie de Coreea de Sud. Ambasadorul sud-coreean la ONU a avertizat că măsuri „foarte puternice” vor fi luate în Consiliul de Securitate, ca răspuns la cel de-al treilea test nuclear al Phenianului (după cele din 2006 şi 2009).

Consiliul de Securitate a decis, în ianuarie, să sporească sancţiunile aplicate regimului nord-coreean în urma lansării unei rachete în decembrie.

Numeroase rezoluţii ale ONU interzic Coreei de Nord orice activitate nucleară sau balistică. Lansările de rachete şi testele nucleare efectuate de Phenian au determinat aplicarea unor sancţiuni începând din 2006, între care îngheţarea activelor aparţinând societăţilor nord-coreene sau interdicţii de călătorie pentru oficiali ai regimului.

sursa: mediafax.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/consiliul-de-securitate-al-onu-se-reuneste-de-urgenta-astazi-in-privinta-coreei-de-nord/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19