După alegerile locale din anul trecut, consilierii raionali au discutat deja de 3 ori despre indemnizaţia pe care o primesc pentru fiecare şedinţă în plen. Prima discuţie, din vara anului 2015, s-a încheiat cu micşorarea indemnizaţiei până la 270 de lei, iar a doua discuţie, din primăvara curentă, – cu o creştere până la 1000 de lei. Recenta, a treia discuţie despre indemnizaţie, nu a condus la nicio modificare.
În şedinţa Consiliului raional Orhei din săptămâna trecută, președintele raionului, Tudor Golub, a propus ca indemnizaţia de participare a consilierilor la o şedinţa în plen şi la şedinţa comisiei din care fac parte, să fie redusă până la 500 de lei. Golub a explicat că în bugeul 2016 nu au fost prevazute finanţele care să asigure majorarea indemnizaţiei, că fondul destinat consilierilor a fost deja epuizat şi că pentru a-i răsplăti va fi necesar de redus alte capitole de cheltuieli.
Consilierii din diferite fracţiuni s-au arătat la fel de nemulţumiţi de perspectiva micşorării indemnizaţiei. Comunistul Oleg Vasilcan consideră că bugetul raional are alte rezerve, şi mai mari, la alte capitole de cheltuieli şi a amintit despre alocare a 2 milioane de lei pentru achiziționarea unui teren din preajma Complexului Sportiv Raional.
Consilierul de la Partidul Nostru, Igor Câşlari, a catalogat iniţiativa drept una populistă. Vladislav Șevcenco , de la Partidul Democrat, a declarat că el, ca om de afaceri, pierde mult mai mulți bani participând la ședințele de la CR Orhei, decât câștigă de pe urma îndemnizației. Andrei Globa, de la Partidul Popular European, a sugerat că ar trebui reduse cheltuielie pentru întreținera angajaților din aparatul președintelui raionului.
Practic singura opinie diferită, chiar şi în raport cu cea a colegei sale din fractiunea liberal-democrată, Liuba Pînzari, a venit din partea consilierului Sergiu Muravschi. Acesta l-a sprijinit pe Tudor Golub, arătându-se îngrijorat şi de reacţia alegătorilor faţă de faptul că pentru o şedinţă consilierii primesc câte 1000 de lei.
Îngrijorarea lui Muravschi le-a trezit însă amintiri unor consilieri, aceştia replicându-i că nimic nu-l deranja atunci când era vicepreşedinte de raion, ocupând o a treia funcţie de vice-, care a fost creată după alegerile locale din anul 2011 şi pentru care din buget s-au cheltuit cca 700 de mii de lei.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…