Select your Top Menu from wp menus

Consilier raional, despre banii publici: ” E cel mai uşor – ai pus luminile, ai dat un concert şi saluturi …”


Petru Dogocher este unul dintre cei 13 consilieri din opoziţie din Consiliul Raional (CR) Orhei, unde a acces pe lista PLDM. Consilierul raional locuieşte în comuna Vatici, din care fac parte satele Vatici, Tabăra, Curchi. Până în anul 2015 a fost primar, iar în prezent este consilier și în Consiliul Local (CL) Vatici.

Petru Dogocher a participat la dezbaterea publică „Bugetul raionului Orhei, între aprobare şi executare”, organizată de redacţia Radio Orhei. Pe durata discuţiei, consilierul a oferit mai multe informaţii la subiect, exprimându-şi în context viziunea asupra situaţiei din anul curent şi perspectivelor anului viitor.

Vezi „Bugetul raionului Orhei, între aprobare și executare”: Transparență mimată și dividende politice pe bani publici /VIDEO

Procesul decizional

„Cetăţenii cunosc că este o majoritate absolută în CR Orhei a reprezentanţilor Partidului „Șor”. Pentru alţi consilieri să ne expunem în aceleaşi comisii consultative, unde suntem membri, este fără sens. Lor li se spune din timp cum să voteze. În toate comisiile ei au majoritatea. Comisiile consultative au loc cu o oră înaintea şedinţelor în plen şi nu ai timp să te mai informezi.

Eu sunt membru al comisiei administraţie publică. De exemplu, înainte de ultima şedinţă a CR Orhei, la şedinţa comisiei s-a discutat despre gimnaziul Bolohan, am încercat să intervin, dar tot a ieşit că finanţarea, în suma de 700 de mii de lei pentru întreţinere, ca şi filială a gimnaziului „Ion şi Doina Aldea Teodorovici” din Orhei, au retras-o. Ştim cu toţii că acum gimnaziile sunt finanţate de către Consiliul raional, adică autorităţile de nivelul doi. Iar mai departe administraţia locală din Bolohan nu cred că va avea posibilitate să întreţină clădirea, măcar să plătească nişte paznici.

În raionul Orhei sunt patru vicepreşedinţi ai raionului, pe când noi vorbim despre descentralizare, ca să fie finanţate mai bine primăriile. Ar ajunge şi un vicepreşedinte la aşa un raion ori maximum doi vicepreşedinţi.

Nu ne putem asuma [opoziţia] nicio responsabilitate pentru cum sunt planificaţi, alocaţi şi cheltuiţi banii, pentru că suntem daţi la o parte, pentru că ei sunt majoritatea. Oricum, nu vom tăcea. Acum din nou vom vedea unde se duc finanţările, unde vor fi distribuiţi banii. Eu am întrebat care sunt acele porţiuni de drum care vor fi reparate pe banii care vin din partea Guvernului. Mi-au răspuns că o să vadă. Încă nu-i clar cum o să fie distriburea.”

Bugetul, drumurile şi strategiile

„Despre executarea bugetului pentru întregul an 2020 se va vorbi mai mult după încheierea anului. Dar pe parcurs s-au făcut mai multe modificări şi nu ştiu cum, până la urmă, s-au realizat. Ştiu că s-au planificat finanţe pentru o porţiune de drum în zona Codrilor, care să vină din Clișova prin Breanova şi nu s-a executat. S-au retras banii de acolo şi s-au alocat în altă parte şi nu ştiu cum s-au excutat şi în ce volum.

Trebuia să fie făcut drumul de la Tabăra spre Vatici. S-au alocat vreo 17 milioane de lei, din câte ştiu, dar s-a finalizat reparaţia doar unei porţiuni de drum, până la intersecţia spre Lupa Rece. Ei [decidenţii] au nişte strategii cum că iluminare stradală trebuie să fie în toate satele. La Tabăra într-o parte a satului s-au făcut lucrări şi au dat salutul ca a făcut Partidul „Șor”. Pe când din bugetul raional s-au alocat 2 milioane de lei. Ei vin cu saluturi şi cu Marina Tauber. Exact aşa e şi cu drumurile.

Eu am spus că atunci când se face în comunitatea X ori Y, ar trebui comunitatea să ia o decizie, iar apoi CR să coordoneze cât de cât cu consiliile locale. Comunităţile trebuie să aibă un plan strategic. Aşa era cândva când am activat , era un plan strategic cu prioritatea unu, doi, trei … Pentru că în Tabăra s-a făcut drum, dar nu este canalizare. Şi ăsta-i un pericol mare, căci apoi drumul va trebui traversat. Eu le-am spus măcar trecerile conform proiectului să le facă, dar nu au făcut.”

Banii publici, iluminatul și partidul

„Nici nu se discută, e un lucru bun că în satul Tabăra s-a făcut iluminare modernă. Dar, aşa cum e obiceiul la Partidul „Șor”, când s-a dat lumina, au venit cei de la partid. Au dat saluturi şi au spuca că, iată, a dat Dumnezeu să aveţi şi voi lumina. Dar lumină era, deşi nu pe tot satul, nu pe fiecare pilon şi nu erau corpuri de iluminat econome. Am întrebat cât a costat contractul pentru iluminat şi nu mi s-a răspuns. Lucrările la Tabăra erau deja date în exploatare când au venit 2 milioane de lei de la bugetul raional şi s-a spus că vor mai face ceva la Vatici şi la Curchi. Acum vreau să le scriu cerere să îmi dea informaţii.

E clar că ei [puterea raională] pun prioritate acolo unde au avut rezultate mai bune în cadrul alegerilor şi vor să arate că, iată, partidul face. Dar sunt banii din buget, nu ai partidului.

La Ghetlova, unde primarul nu e de la Partidul „Șor” nu s-au alocat bani pentru iluminat public, motivând că nu este proiect de execuţie ș.a.m.d. Am întrebat în cadrul comisiei administrative şi mi s-a spus că ce nu s-a finalizat cu iluminatul în localităţile raionului în acest an, se va finaliza în 2021. Mi s-a spus că ei prevăd ce datorii mai au pentru iluminat sau ce contracte – căci contractele ar fi nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021.

Satul Niculaeuca, faţă de alte sate, era mai bine iluminat, chiar dacă nu erau corpuri econome de iluminat, căci pe aceasta s-au axat foştii primar, consiliul local şi consiliul raional. Dar au dat jos totul şi au pus alte corpuri. Să fi fost măcar o adunare ca oamenii să spună – da, la noi necesitatea numărul unu la Niculaeuca este iluminatul, dar nu altceva. E cel mai uşor: ai pus luminile, ai dat un concert şi saluturi …”

Tatiana Djamanov