Calitatea misiunii de pacificatori din Moldova este pusă la îndoială şi mai mult din cauza conflictului izbucnit între Rusia şi Ucraina – ţări garante în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Acum autorităţile de la Chişinău trebuie să facă demersuri pentru ca misiunea să fie transformată din una militară în una civilă. La aceste concluzii a ajuns Vitalie Gamurari, conferenţiar universitar la Academia de Ştiinţe a Moldovei, care a realizat studiul „Statutul forţelor pacificatoare în dreptul internaţional: Cazul Republicii Moldova”, transmite IPN.
Una dintre concluziile studiului se referă la ineficienţa evidentă a prezentului format de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. Autorul subliniază că în ultimii 22 de ani situaţia nu numai că nu a fost reglementată, ci şi părţile au fost puse în situaţie de inegalitate. Republica Moldova este unicul subiect de drept internaţional ce reprezintă acest teritoriu, iar argumentele aduse de partea transnistreană în susţinerea dreptului la separare sunt nefondate în lipsa oricărei norme de drept internaţional. Autorul mai concluzionează că Federaţia Rusă a încălcat sistematic prevederile Acordului din 1992, document juridic sub care şi-a pus semnătura.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…