Conducerea BNM DEMISIONEAZĂ

Dorin Draguţanu guvernatorul Băncii Nationale şi Marin Moloşag, prim-viceguvernatorul BNM şi-au anunţat demisia. Motivul invocat sunt atacurile murdare la adresa BNM şi conducerii ei din partea unor politicieni, inclusiv a premierului Valeriu Streleţ, care nu își doresc faza a doua a investigației Kroll în ceea ce privește furtul de la BEM și situația din sectorul bancar scrie mold-street.com

Dorin Drăguţanu a spus că l-a mirat să afle de la premierul Valeriu Streleţ că preţul cerut de Kroll pentru a asigura partea a doua a investigaţiei furtului de la Banca de Economii este mult prea mare. „Cum poţi acuza că sunt scumpi când negocierile nici nu s-au finalizat. Compania are politica sa de preţuri. Kroll nu s-a retras, dar va veni cu propuneri constructive pentru a continua investigaţiile. E uşor să acuzi acum BNM când ai surse mediatice, să eviţi să spui cum ai depus presiune pe BNM ca să nu se bage la BEM”, a precizat guvernatorul.

Referitor la furtul banilor de la BEM, Drăguţanu a afirmat că s-a creat artificial percepţia eronată că miliardul s-a furat în 2013-2014 sau chiar în luna noiembrie 2014. Potrivit lui, furtul de la BEM a început mult mai înainte de 2009, darşi după 2009, când banca era sub controlul statului. „Motivele atacului asupra BNM sunt de a transfera atenţia de la cei care au furat şi dorinţa de a căuta un ţap ispăşitor ca ei să rămână cu banii şi fără vină”, a spus Dorin Drăguţanu, care a subliniat că demisia conducerii BNM nu va rezolva deloc problema de la BEM. „Unii şi-au dorit această demisie anume pentru aşi acoperi urmele lor”.

Dorin Drăguţanu a spus că el personal a cerut ca Fondul Monetar Internaţional să evalueze activitatea BNM. „Cu mâna pe inimă sunt liniştit, ştiu că experţii independenţi vor spune lucrurilor pe nume, care au fost instrumentele BNM, care a fost implicarea politicului, inclusiv a Parlamentului, în activitatea acesteia”, a subliniat Drăguţanu.

Guvernatorul spune că situaţia în care se află BNM la nivel de imagine este complicată, dar din punct de vedere funcţional instituţia este stabilă şi are mecanisme suficiente pentru a ţine situaţia sub control. „Consider că după atâta timp cât am făcut faţă presiunii politicienilor e timpul ca unii politicieni să-şi asume responsabilitatea. Astăzi, împreună cu Marin Moloşag, am prezentat demisia noastră preşedintelui Parlamentului. Sunt 3 luni în care trebuie să asigurăm interimatul, iar Parlamentul să identifice o nouă conducere. Suntem gata să plecăm şi mâine, dacă guvernarea are oameni pregătiţi să ne schimbe”, a încheiat Dorin Drăguţanu.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago