Concepţia de reformare a Procuraturii a fost aprobată astăzi de Parlament, informează MOLDPRES.
Aceasta prevede că Procurorul General va fi numit de şeful statului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pe o perioadă de şapte ani, fără posibilitatea de a fi reales la expirarea mandatului. Candidatura va fi selectată prin concurs deschis.
Bugetul Procuraturii va fi creat în funcţie de performanţe. În acest sens se va ţine cont de volumul de muncă al fiecărei procuraturi, numărul de procurori şi complexitatea dosarelor aflate în gestiune. În document se mai propune ca procuraturile militare şi cele de transport să fie lichidate.
Potrivit Concepţiei, procurorul care va fi eliberat din serviciu pe motive compromiţătoare va pierde dreptul la toate garanţiile speciale. Documentul mai stabileşte că salariul procurorilor va fi majorat treptat, prin raportarea acestuia la salariul primit de judecători.
Pentru implementarea Concepţiei de reformare a Procuraturii urmează a fi elaborat proiectul de lege privind modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova, proiectul noii legi cu privire la Procuratură şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea actelor normative ce vizează activitatea Procuraturii.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…