Categories: EconomicPoliticȘtiri

Comunitatea Energetică: Moldova încalcă din nou independenţa ANRE

Comunitatea Energetică Europeană a calificat votul în Parlament prin care s-au anulat hotărârile de numire a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) ca fiind drept o nouă încălcare a independenţei autorităţii date, transmite IPN.

Comunitatea Energetică a publicat pe pagina sa o declaraţie în care menţionează că decizia Parlamentului de a revoca întreaga componenţă a Consiliului de Administraţie al ANRE a venit după ce autoritatea de reglementare a adoptat tarife majorate la energie. Or, potrivit declaraţiei, aceste majorări au fost necesare pentru a închide o acţiune privind încălcarea dreptului comunitar iniţiată de Secretariatul Comunităţii Energetice şi pentru a asigura cheltuielile reale pentru serviciile oferite de companiile de energie.

Aceasta este a doua oară când Parlamentul a revocat din funcţie managementul de vârf al autorităţii de reglementare în energetică din motive pur politice după demiterea directorului Victor Parlicov, în iulie 2013, comentează Comunitatea Energetică. „Acţiunile Parlamentului discreditează o instituţie ale cărei competenţe şi independenţă sunt de o importanţă majoră pentru activitate corectă, transparentă şi eficientă în sectoarele de gaze naturale şi electricitate din ţară”, mai scrie în declaraţie.

Se pune în discuţie angajamentul Republicii Moldova de a reforma sectorul energetic şi să respecte principiile de bază ale Tratatului Comunităţii Energetice.

Joi, 3 decembrie, Parlamentul i-a revocat din funcţie pe cei 4 directori generali ai ANRE abrogând hotărârile adoptate în 2013 privind numirea lor. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a comentat această decizie spunând că o consideră ilegală şi că va sesiza Curtea Constituţională.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago