Suntem la mijloc de an și dacă facem o analiză, în această perioadă pompierii și salvatorii din Orhei, Șoldănești, Rezina și Telenești, au înregistrat un număr mare de intervenții în diverse situații excepționale, comparativ cu anii precedenți. Și când vorbim de mulțimea situațiilor de risc unde au fost prezenți pompierii și salvatorii, atunci acestea sunt cca 1000 de misiuni, adică la lichidarea incendiilor, de căutare-salvare a persoanelor și animalelor, de deblocare, descarcerare, defrișare și alte intervenții auxiliare. Însă cele mai alarmante rămân intervențiile la lichidarea incendiilor. Astfel, la moment sunt înregistrate 560 de misiuni la acest capitol, 405 din ele fiind la lichidarea incendiilor de vegetație și gunoiște. Alarmantă e situația incendiilor de proporție, numărul cărora ajunge la 68, din ele 50 fiind în sectorul locativ, în unele șapte persoane și-au pierdut viața. În urma misiunilor realizate cu succes, în această perioadă, au fost salvate 36 persoane dintre care: 6 la intervenții la incendii, 30 la intervenții de căutare-salvare.
Numai săptămâna precedentă în cele patru raioane pompierii și salvatorii au intervenit în 33 de situații excepționale. Aceștia au deblocat 5 uși ale apartamentelor, în unul din ele fiind copii fără supraveghere. Au lichidat 4 incendii, unul la o casă de locuit din s. Step-Soci, r-l Orhei, altul la o scârtă de fân de câmp din s. Jeloboc din Orhei, al treilea la o remorcă cu 50 baloți de paie cuprinsă de flăcări în s. Ratuș, r-l Telenești și la o motocicletă din s. Cotiujenii Mari din Șoldănești.
În zele de 16 și 17 iulie curent, salvatorii din Orhei au extras din șanțuri de scurgere un cal și un câine, ambele patrupede fiind predate stăpânilor vii și nevătămați. La Bolohan, Orhei în dimineața zilei de 18 iulie 2025 salvatorii au defrișat un copac căzut în urma furtunii nocturne, care blocase drumul de acces dintre localitate și oraș, iar la Lucășeuca au fost solicitați salvatorii din Orhei, de medicii de urgență pentru a transporta o persoană obeză spre autospeciala medicală. Printre toate aceste misiuni, pompierii au lichidat focarele de vegetație și gunoiște, care s-au extins pe zeci de hectare.
Pentru diminuarea numărului de situații de urgență, angajații serviciilor de prevenire din cadrul subdiviziunilor DSE mun. Orhei, desfășoară măsuri în domeniu, în cadrul mai multe campanii de instruire cum ar fi: prevenirea incidentelor pe apă în sezonul estival, a incendiilor în sectorul locativ în perioada rece a anului, incendiile în perioada sărbătorilor de iarnă și pascale, celor de vegetație, gunoiștilor și culturilor agricole (cereale), incidentele pe gheață. Pentru realizarea acestor activități, salvatorii se întrunesc cu reprezentanții APL- urilor, cu angajați din diverse domenii de activitate, cu elevii din instituțiile de învățământ preuniversitar și cu copii din instituțiile preșcolare, cu locuitorii satelor si comunilor din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești, fiindu-le reamintite regulile și normele de conduită cu scop de a evita o nenorocire.
Pompierii și salvatorii în continuare contează pe responsabilitatea cetățenilor și reiterează, că doar printr-un comportament preventiv putem evita situații de risc.
21.07.2025
Direcția Situații excepționale mun. Orhei
Pe pagina web a Președenției a fost publicat un decret prin care Maia Sandu retrage…
La Step-Soci un copil de aproape 2 ani a a fost găsit fără viaţă în…
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele, în contextul în care pe parcursul verii majoritatea oamenilor…
Amenințarea lui Donald Trump de a impune tarife de 100% țărilor care cumpără petrol rusesc…
Ministerul Apărării dezminte informațiile false apărute pe canalele de Telegram și TikTok, afiliate unor grupări…
În perioada 07-14 iulie 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…