Select your Top Menu from wp menus

Comunicat DSE Orhei: părinții și cei care au în grijă minori sunt îndemnați să-i supravegheze permanent și să le interzică jocul pe gheața subțire a bazinelor acvatice, dar și aflarea în preajma iazurilor și râurilor

Încă o persoană și-a pierdut viața din cauza unei sobe defectate. Cazul tragic a fost înregistrat la Rezina în s Echimăuți în după-amiaza zilei de 15 februarie 2025. Pompierii au fost alertați precum că dintr-o casă din localitatea menționată iese fum. Imediat au fost îndreptate forțe de urgență, care au constat că casa este inundată cu fum emanat din soba cu fisuri, dar ardere nu este.  Cu părere de rău pompierii au găsit proprietarul decedat, care s-ar fi intoxicat cu bioxid de carbon.

Săptămâna precedentă pompierii din cadrul DSE mun. Orhei au demontat coșurile de acumulare a fumului (reg. ursoaica) în care s-ar fi aprins funinginea, în trei  gospodării din Orhei, Șoldănești și Rezina. În dimineața zilei de 14 februarie 2025, în s. Zorile, r-l Orhei, într-o gospodărie s-a produs un scurt circuit la un cablu electric, fără a se produce ardere. Pompierii USP Orhei au menținut siguranța antiincendiară.

La Telenești și Orhei, săptămâna trecută salvatorii au deblocat ușile în două gospodării. În interiorul casei din s. Mîndrești salvatorii au găsit proprietara de 80 ani căzută la podea și nu putea să se ridice, iar la Orhei proprietara a fost găsită decedată.

În noaptea de10 februarie 2025, în s. Camencea, r-l Orhei,  un automobil s-a ciocnit cu un pilon de electricitate, iar în urma impactului rutier a fost doborât un pilon chiar în mijlocul drumului. Salvatorii USP Orhei au tractat pilonul și a asigurat un trafic fără obstacole pentru unitățile de transport.

În urma scăderii temperaturii a aerului de afară, pe apele bazinelor acvatice s-au format poduri de gheață. Pentru a preveni accidentele pe gheață, pe parcursul săptămânii precedente, angajații serviciului de prevenție din subdiviziunile Direcției SE mun. Orhei, au desfășurat un șir de măsuri de prevenire. Deci, au fost înmânate pliante cu conținut informativ pescarilor, care în pofida gerului de afară erau pe iazuri la pescuit și au fost îndemnați ca această activitate să aibă loc doar pe malurile bazinelor acvatice amenajate cu stații de salvare. De asemenea, li s-a recomandat ca fiecare persoană să fie echipată cu o vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.

O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, care deseori sunt cei care se aventurează cu jocul în apropierea lacurilor și râurilor. Părinții și cei care au în grijă minori sunt îndemnați să-i supravegheze permanent și să le interzică jocul pe gheața subțire a bazinelor acvatice, dar și aflarea în preajma iazurilor și râurilor.

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în perioada rece a anului trecut (ianuarie, februarie, decembrie 2024) 12 persoane s-au înecat în apa bazinelor acvatice din țară, printre care 2 minori.

17.02.2025

DSE mun. Orhei,

maior s/i Diana Maxim