Compromis cu așa-zisul regim de la Tiraspol privind decizia de prelungire a autorizaţiei de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbniţa emisă de CSE

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a decis prelungirea autorizaţiei de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbniţa, după ce, în luna august, Agenţia de Mediu refuzase acest lucru. Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, recunoaște că s-a făcut un compromis cu regimul separatist de la Tiraspol când s-a luat decizia de prelungire a autorizaţiei de funcţionare. Hotărârea este criticată dur de unii activişti de mediu, dar şi de primari ai localităţilor din apropierea zonei industriale.

Autorizaţia de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost prelungită până pe 30 septembrie. Același termen are şi autorizaţia de emisie a poluanţilor în atmosferă din surse fixe. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a dispus ca Agenţia de Mediu să elibereze într-o zi toate actele de funcţionare. În schimb, uzina Metalurgică se obligă, până la sfârşitul lunii, să înlăture toate neregulile depistate de către comisia de control. Potrivit Agenţiei de Mediu, ar fi vorba despre cel puţin două încălcări ale legii.

DENIS MACOVSCHI, reprezentant Agenţia de Mediu: „Nu este organizată evidenţa şi raportarea datelor despre deşeurile gestionate.  Şi o altă constatare a fost că nu sunt utilizate codurile noi a deşeurilor colectate şi formate în urma rezultatului procesului tehnologic.”

Ministrul Mediului a recunoscut că autorităţile au fost nevoite să elibereze autorizaţia de mediu în schimbul unui preţ mai mic pentru energia electrică furnizată Republicii Moldova de centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

IULIANA CANTARAGIU, ministrul Mediului: „E o cale de alegere a noastră. Suntem gata să scoatem din buzunare de două ori mai mulţi bani pentru curent electric. Dacă suntem gata, atunci refuzăm autorizaţia.”

Decizia Comisiei privind prelungirea autorizaţiei de mediu pentru uzina metalurgică este criticată dur de unii activişti de mediu. Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Alecu Reniţă, susţine că, prin această hotărâre, autorităţile centrale sfidează grosolan eforturile ecologiştilor.

ALECU RENIŢĂ, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova: „Mă trezesc peste noapte că una se spune la o instituţie, şi peste noapte auzim că alta, s-a dat autorizaţie şi aşa mai departe. Sugestia mea ar fi să nu implice în aceste jocuri, practic geopolitice ecologiştii.”

Şi unii primari din zonă sunt nemulţumiţi de decizia comisiei pentru că fabrica de ciment şi uzina metalurgică ar functiona fără a ţine cont de normele ecologice.

SIMION TATAROV, primarul oraşului Rezina: „Autorităţile centrale, nu comunică cu noi. Nu se informează despre starea lucrurilor. Şi eu nu înţeleg cum merg ei la negocieri nefiind informaţi. Ele trebuiesc negociate, în situaţia care o avem cu transnistria, ele trebuiesc negociate, dar nu în defavoarea locuitorilor din zonă.”

Purtătorul de cuvânt al premierului Natalia Gavriliţa a declarat că decizia de prelungire a autorizaţiei a fost luată în strictă in concordanţă cu legislaţia în vigoare.

ANASTASIA TABURCEANU, purtător de cuvânt al premierului: „Comisia pentru Situaţii Excepţionale întruneşte membrii care sunt miniştri şi reprezentanţi ai instituţiilor cheie subordonate Guvernului. Deciziile care se iau în cadrul şedinţei comisiilor sunt discutate şi cu specialişti din Guvern, specialişti pe domenii.”

În ultimele şase luni, autoritățile din Republica Moldova au depistat cel puţin două tentative de contrabandă cu deşeuri metalice ce urmau să ajungă la  uzina din regiunea transninstreană.  În luna august, pe podul dintre Rezina şi Râbniţa au fost oprite patru camioane suspecte. 

Maşinile veneau din România iar în acte era indicată ca marfă, fonta brută. Vameşii au avut suspiciuni că, de fapt, se transportă deşeuri metalice de proastă calitate. 

A inceput o anchetă iar încărcătura a fost supusă analizelor de laborator fără a se face publice rezultatele. Specialiştii de la Agenţia de Mediu au declarat că, la topire, emisiile de noxe de la deşeurile metalice sunt mai toxice decât în cazul fontei brute. Pentru a reduce poluarea, e strict necesar ca întreprinderile care reciclează astfel de materiale să fie dotate cu sisteme de epurare moderne.

sursa: tvrmoldova.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago