Select your Top Menu from wp menus

COMPLEXUL SPORTIV RAIONAL ORHEI: DUPĂ O RECONSTRUCŢIE GRANDIOASĂ, UN VIITOR INCERT /FOTO/DOC/VIDEO

 Varianta video a acestui material,  AICI

Consilierii raionali de la Orhei urmează să constituie o comisie specială care se va ocupa de  examinarea unei solicitări ce vizează viitorul Complexului Sportiv Raional (CSR). Acest lucru s-ar putea întâmpla la următoarea  şedinţă a Consiliului Raional (CR) Orhei, care va fi şi prima în anul curent, 2016.

Solicitarea a venit din partea conducerii FC Milsami Orhei care doreşte  să ia în arendă pe o perioadă de 25-30 de ani CSR Orhei – o întreprindere municipală, fondatorul căreia este  CR Orhei. Dorinţa celor de la Milsami nu este una nouă, la fel cum comisia CR Orhei care ar urma să se ocupe de solicitarea clubului de fotbal nu ar  fi ceva nou. Detalii, AICI.

  Totul este,  de fapt, o actualizare a unui proces demarat oficial în 2014. Detalii, AICI. De atunci, conducerea și dorinţa    FC Milsami nu s-au schimbat, pe când conducerea raionului Orhei  – da. După instalarea noii puteri,  rezultată din alegerile de la mijlocul anului trecut,  solicitarea despre  arenda CSR a fost reanimată, venind  în 2015  din partea conducerii  unei echipe care,   între timp, a devenit  campioană en-titre a Moldovei şi  al cărei patron tocmai devenise  primar al oraşului Orhei. 

TRAIECTORIILE ASCENDENTE ALE STADIONULUI ŞI ECHIPEI DE FOTBAL

Complexul Sportiv Raional din Orhei şi  Clubul de Fotbal Milsami nu au fost intotdeauna ceea ce sunt în prezent. Ambele entităţi au un trecut mai modest, dar ambele au  traiectorii ascendente şi, parcă, sincronizate.

Cu un deceniu în urmă,  actualul CSR Orhei era un simplu stadion orăşenesc, vechi de alb negru intrarevreo  40 de ani. Schimbarea titulaturii  şi statutului stadionului s-au datorat  reconstrucţiei din perioada  anilor 2005-2007. În locul stadionului demolat a apărut  un obiect sportiv nou, constituit în principal dintr-un  teren de fotbal, o pistă de alergări şi o tribună cu cca 3000 de locuri. După renovare, obiectul a fost botezat Complex  Sportiv şi a  obţinut statut de întreprindere municipală  autogestionară, subordonată  Consiliului raional Orhei. Detalii, AICI si AICI

În anul când s-a dat startul  reconstrucţiei stadionului din Orhei, la 5 mai 2005,  omul de afaceri din Orhei, Ion Dolgu, a înfiinţat  clubul de fotbal  Viitorul Orhei. În decurs de 5 ani,  echipa orheiană  a avansat pe  locul 8 în Divizia Naţională, după care, la mijlocul lunii iulie 2010,  a ajuns sub oblăduirea omului de afaceri Ilan Shor, care a rebotezat-o în FC Milsami.  

PRIMELE TENTATIVE DE SUPRAPUNERE A TRAIECTORIILOR
date milsami, foto deschide.md
În toamna anului  2014 a devenit cunoscut că administraţia FC Milsami vrea  să ia în arendă Complexul Sportiv Raional (CSR)  Orhei. Unele surse susţin că prima tentativă de acest fel, care a fost  mai puţin publică şi mediatizata, ar fi avut loc mai înainte. Faptul transpare şi  dintr-un  demers înregistrat  la Consiliul raional  (CR) Orhei la începutul lunii septembrie 2014, în care vicepreşedintele FC Milsami, omul de afaceri Petru Jardan,  declară   că  se intervine repetat cu  rugămintea de arendare a  CSR Orhei pe o perioadă de 25-30 de ani.  Detalii, AICI

Cert este că    într-o conferinţă de presă organizată în  noiembrie 2013, Ilan Shor anunţa  că până la mijlocul primăverii următoare, a anului 2014, va deschide la Orhei cel puţin două şcoli pentru tinerii fotbalişti-orheieni, iar până la sfarşitul verii viitoare va construi  o bază sportivă proprie cu câteva  terenuri de fotbal, un hotel cu 4 etaje, o piscină, ş.a.m.d.,   pentru fotbaliştii Milsami. 

Spre sfârşitul verii anului 2014, Ilan Shor a ieşit într-o nouă conferinţă de presă, anunţând termene noi  pentru promisiunile mai vechi. Acesta a declarat că  proiectul  bazei sportive de la Orhei este aproape gata şi că într-o  jumătate de an baza va fi construită, iar  şcolile –  deschise.

În cadrul celei de-a doua conferinţe (min 1:15-3:20) patronul Milsami   menţiona că se duc  tratative cu autorităţile de la Orhei în privinţa  complexului sportiv raional, iar  peste 2 luni,  în septembrie 2014,  demersul privind arendarea CSR pe o perioadă de 25-30 de ani a fost pus pe tapetul şedinţei Consiliului raional Orhei. 

2011, promisiune shor orhei baza proprie,
Declaraţiile pe care   patronul clublui de fotbal  Ilan Shor le-a făcut la conferinţele de presă din 2013 şi 2014, nu au fost, de fapt,  o premieră absolută.
Încă la începutul anului 2011, în cadrul unei emisiuni televizate, Shor vorbea despre baza sportivă  proprie de la  Orhei şi că acest proiect va fi realizat în anii 2011-2012. În acest scop,  la sfârşitul primăverii 2011 şi înainte de alegerile  locale din acel an, Consiliul orăşenesc i- a oferit  echipei de fotbal  5,8 ha de pământ,  în preajma iazului din localitate.

O REPRIZĂ A MECIULUI PENTRU COMPLEXUL SPORTIV. SEZONUL TRECUT

În şedinţa CR Orhei de la  mijlocul lunii septembrie 2014 s-a decis că de intenţia  FC Milsami privind arenda CSR Orhei se va ocupa  o comisie specială. Detalii, AICI

Lucrul comisiei a fost precedat  de critici la adresa conducerii Milsami, exprimate   chiar în plenul Consiliului. A fost amintit că clubul de fotbal nu-şi onorează obligaţiunile faţă de echipele de fotbal existente la Şcoala sportivă din Orhei şi despre baza sportivă  de lângă iazul orăşenesc care aşa şi nu a fost construită.  Drept scuză, reprezentantul clubului de fotbal  a  invocat lipsa unui cont  special necesar transferării  banilor pentru  echipele de tineri fotbalişti, iar pentru  neînceperea construcţiei –  faptul că decizia prin care au primit terenul a  fost  anulată.  Această declaraţie a fost infirmată ulterior de către primarul de atunci al oraşului Orhei, Vitalie Colun, care a afirmat că Decizia CO Orhei din luna mai 2011 despre terenul cu S de cca 6 ha oferit în superfice FC Milsami este în vigoare, însă conducerea clubului s-a adresat cu o cerere oficială pentru îndeplinirea respectivei decizii abia în februarie 2015.  

La începutul anului 2015, comisia care examina propunerea Milsami privind CSR Orhei s-a întrunit de trei ori. Cei 9 membri ai comisiei  au avut păreri împărţite privind arenda pe o perioadă îndelungată. Detalii, AICI
Probabilitatea   că demersul de arendă nu va  satisfăcut a fost denunţată de  vicepreşedintele clubului Petru Jardan în câteva  apariţii de presă,  în  luna februarie 2015.  Jardan se arăta  indignat de faptul că cei de la Orhei nu-şi dorescinterviu jardan, 3 febr.2015

ca, odată cu transmiterea în arendă,  Compexul Sportiv şi zona adiacentă lui să fie  modernizate, reconstruite, amenjate etc.  Tot atunci, au fost activaţi membrii   fan-clubului  Milsami, care  au început să colecteze semnături pro-arendă, organizând şi întâlniri ale conducerii Milsami cu factorii decizionali de la Orhei.

Înainte de şedinţa CR Orhei din februarie 2015, cei de la Milsami au emis un comunicat  în care acuzau că chestiunea transmiterii CSR în arendă nu a fost inclusă spre examinare în plen şi că li s-a sugerat să lase totul până după alegerile locale care aveau să fie organizate peste câteva luni. Detaliii AICI 

ASCENDENŢA DE MILIOANE A STADIONULUI

stadion color

Stadionul  din Orhei s-a transformat în complex sportiv  datorită sponsorizării cu 22 milioane de lei, din partea UEFA. Cu titlu de contribuţie,  au pus umărul  şi agenţii economici locali. Asta, după ce  autorităţile raionale i-au invitat să contribuie financiar ori în alt mod la renovarea unui obiectiv   care era patronat  de însuşi preşedintele Vladimir Voronin.
Cheltuieli de ordinul  milioanelor de lei şi-au asumat şi autorităţile voronin , pisov, deschidere stadion complex sportiv orhei mai 2007, foto plaiul orheianorheiene. În anii 2005-2007, din bugetele raional şi orăşenesc s-au făcut alocări special destinate reconstrucţiei stadionului, redirecţionări de mijloace financiare şi împrumuturi bancare împovărătoare.   La mijlocul anului 2007, haznaua raionului era practic goală,  iar autorităţile orăşeneşti şi în anul 2008 continuau să fie ameninţate  cu judecată din cauza unei datorii de peste 2 milioane de lei din totalul celor 7 milioane pe care s-au obligat să-i achite antreprenorului lucrărilor de la stadion. 

Breşele bugetare provocate  de reconstrucţia stadionului au fost  astupate pe deplin abia în anul 2010. Până atunci   au fost  însă descoperite mai multe breşe în calitatea lucrărilor executate de compania Glorinal”, despre care se spune că ar aparține lui Oleg Voronin, fiul liderului comuniștilor Vladimir Voronin. Într-un târziu,  şi doar fiind ameninţat cu judecata,  antreprenorul a înlăturat  neajunsurile. 

Oricum, zecile de milioane de lei din sponsorizări străine , contribuţii private şi alocări  bugetare  şi-au atins scopul  şi  la 22 mai 2007, cu participarea preşedintelui comunist Vladimir Voronin, a avut loc deschiderea solemnă a stadionului renovat. Evenimentul părea să fie prematur, dar de fapt  a fost organizat la ţanc –   puţin   înainte de alegerile generale locale din  3 iunie 2007.

O REPRIZĂ A MECIULUI PENTRU COMPLEXUL  SPORTIV. SEZONUL ACTUAL

La sfârşitul lunii octombrie trecut, CR Orhei a decis care va fi noua componenţă a Consiliului Director al Complexului Sportiv Orhei. Detalii, AICI

op gazetaTot atunci, o publicaţie locală editată de  consilierul raional Vasile Roman (PL) scria telegrafic despre faptul  că problema cedării Complexului sportiv raional  a reapărut în agenda CR.  În calitate de beneficiar  era indicat Ilan Shor care, potrivit autorului notei, “de vreun an a pus ochiul pe complexul pentru care din bugetul raional s-au alocat peste 30 de milioane de lei”.

Ulterior, consilierul raional – Valeriu Covaş (PPEM), a confirmat că a participat la şedinţele unei comisii, care a fost creată  de   preşedintele raionului Tudor Golub (PDM) în scopul examinării solicitării FC Milsami privind luarea   Complexului sportiv Orhei în arendă lungă. 

Pe de altă parte,  vicepreşedintele raionului pentru probleme sociale, Dorin Zghibarţă (PL), în  sfera de atribuţii ale căruia se află  CSR Orhei, declară  că  nu cunoaşte despre vreo comisie  şi că nici  nu a participat la vreo şedinţă unde să fie  examinată solicitarea cu privire la arendă.   Zghibarţă, care a devenit vicepreşedinte în septembrie  2015, mai susţine că o comisie care se va ocupa de solicitarea Milsami abia urmează să fie creată la prima şedinţă a Consiliului raional Orhei din anul curent, 2016 şi că el personal are dubii privind  darea stadionului în arendă, ştiind despre faptul   că Milsami nu şi-a consttuit  baza proprie pe terenul pe care l-a primit  în oraşul Orhei.  

Solicitarea  conducerii FC Milsami din 2015 a fost înregistrată la CR Orhei cu data de 14 august. Ca şi cea din 2014, aceasta poartă semnătura  vicepreşedintelui clubului Petru Jardan, dar este ceva mai detaliată. Acum, sunt  scrise distinct   etapele modernizării CSR Orhei care ar urma să se încheie până la sfârşitul anului viitor, 2017, estimându-se ca suma investiţiei va oscila între 820 de mii şi 1 mln.130 de mii de euro. Detalii AICI

Ca şi în 2014, solicitantul scrie că va executa  lucrări referitoare la sistemul de iluminare nocturnă, tribunele  şi gazonul stadionului,  panourile publicitare  şi altele, numindu-le, generic,  “proiect ambiţios”. Dar dacă  în demersul din 2014 se afirma   că “lucrările de proiectare şi planificare a tribunei noi, precum şi a sistemului de iluminare nocturnă a stadionului, dar şi a panourilor publicitare” sunt finalizate, apoi în scrisoarea din 2015 se spune că “Planul de modernizare a Complexului, elaborat cu implicarea celor mai buni specialişti de profil, se află deja la etapa de finalizare. Acest plan va include lucrările de proiectare/reconstrucţie a principalelor obiective ale Complexului, cât şi construcţia unor obiective noi”.  Detalii AICI  si AICI.

 MILIOANE PENTRU ASCENDENŢA COMPLEXULUI SPORTIV 

Traiectoria ascencentă nu s-a oprit nici după tranformarea stadionului în Complex sportiv.

teren 2Intenţia de extindere a Complexului pe seama unor terenuri din preajmă şi de edificare a unor obiecte   sportive moderne, printre care –  bazin olimpic, centru de reabilitare,   teren de tenis de câmp şi altele a început să prindă voce încă  la sfârşitul anului 2011. Mai întâi,  vorbind despre extindere, CR Orhei a obţinut  prin judecată de la oraş un teren  cu S de  0,6385ha, situat pe strada Scrisului Latin.

Ulterior, în primăvara anului 2013, a fost cumpărat  cu 2 milioane de lei un teren  cu suprafaţa de 0,0768 ha, situat între Complex şi cel dintâi teren. Tot atunci, au msi fost alocaţi 482 de mii de lei pentru pentru proiectarea construcțiilor sportive.

panou terenÎn toamna anului 2013, CR Orhei a încheiat un contract de superfice pe o perioadă de 99 de ani asupra terenului de 0,6385 ha cu câştigătorul unui concurs investiţional. Acesta  se obliga să efectueze lucrările   în decurs de 2 ani din momentul în care va primi documentaţia de proiect, iar termenul de  finalizare – 10 martie 2016, poate fi văzut  şi pe placa de pe acest obiectiv în consctructie. Dar  atât faza la care se află un imens cort pentru tenis de câmp, cât şi declaraţiile directorului Tehnica SRL,  Valeriu Scorpan,  denotă că până la finalizare mai e mult.  Valeriu Scorpan ne-a spus  că a informat conducerea raionului  despre problemele care îl împiedică să-şi îndeplinească angajamentele şi că aşteaptă ca la prima şedinţă a  CR Orhei din acest an să fie luată o decizie pe această chestiune.
cortExtinderea CSR Orhei pe seama celor două terenuri din vecinătatea lui  imediată a nimerit în vizorul  Curţii de Conturi care a auditat  exerciţiul bugetar şi gestionarea patrimoniului public din raionul Orhei,  în anul 2014.  Auditul a relevat nu doar iregularităţi, ci  chiar ilegalităţi, mai ales la procurarea cu 2 milioane de lei a terenului de pământ cu  suprafaţa de 0,0768 ha. În ce priveşte terenul cu S de 0,6385 ha, Curtea notează că deşi decizia CR prevedea  dreptul de înstrăinare a terenului la prețul evaluat de Camera de Comerț și Industrie, în contractul de superfice este stipulat dreptul de a răscumpăra terenul la prețul normativ al pământului, ceea ce ar putea lipsi bugetul de venituri   suplimentare.   Detalii AICI si  AICI 

FINANŢELE COMPLEXULUI SPORTIV CÂNTĂ ROMANŢE?

panou stadion complex sportiv Orhei -1În raportul de audit al Curţii de Conturi mai  este menţionat că,   “urmare a  neîntreprinderii măsurilor de rigoare atât de către CR Orhei (în calitate de fondator), cât și de către managerul ÎM„Complexul Sportiv Raional Orhei”, activitatea întreprinderii pentru anul 2014 s-a soldat cu pierderi în sumă de 721,3 mii lei, iar pe parcursul ultimilor 3 ani pierderile acestei întreprinderi au însumat 3574,9 mii lei. Detalii AICI
Analiza situaţiei economico-financiare a întreprinderii care a fost  prezentată în luna octombrie 2015 comisiei de la CR Orhei antrenată în  examinarea solicitării pentru arendă a FC Milsami,  de asemenea, ilustra  o decădere financiară a întreprinderii. Detalii AICI

  La începutul lunii februarie curent, directorul   întreprinderii, Ion Beiu, fiind întrebat dacă  a semnalat despre această situaţie fondatorilor din Consiliulul raional şi dacă le-a cerut ajutor, a declarat că a discutat cu fostul preşedinte al raionului, Ion Ştefârţă, care i-ar fi  răspuns că nu sunt bani în buget

Cu toate acestea,  în anul  2014 din buget au fost alocaţi  aproape o jumătate de milion de lei  pentru un panou publicitar modern  care a fost instalat  lângă arena stadionului şi care de curând a fost transmis de la balanţă în mod corespunzător.Detalii, AICI

Faţă de  Ion Beiu, care conduce IM  Complexul Sportiv Raional de aproape 2,5 ani,  au existat mai multe întrebări,  dar  invitaţiei la interviu  nu i s-a  dat curs şi a avut loc doar un scurt dialog telefonic. 

Întrebat dacă fiind şi consilier orăşenesc din aceeaşi echipă politică (MSPR Ravnopravie) cu actualul primar  de Orhei Ilan Shor, care este şi patron al FC  Mlsami,  susţine solicitarea conducerii  clubului de fotbal privind arenda complexului pe o perioadă lungă, Beiu a răspuns evaziv. Totodată, acesta  a relatat despre faptul  că  toamna trecută i-a informat pe membrii comisiei de la CR Orhei că întreprinderea  este intr-o situaţie grea şi are nevoie de investiţii majore.

PUŢINĂ STATISTICĂ ŞI CONTRAPUNERE A DATELOR

Situaţia IM CSR Orhei  ramâne a fi complicată şi conform datelor pentru anul care adineaori s-a încheiat, 2015.  Cheltuielile continuă să prevaleze asupra veniturilor, dar trebuie remarcat  că, la fel ca  în anii precedenţi, practic  o jumătate din suma cheltuielilor revine uzurii  mijloacelor fixe.  Detalii, AICI

Datele  pentru anul trecut    mai denotă că pentru prima dată în ultimii 4 ani a crescut considerabil salarizarea angajaţilor complexului sportiv – în total,  cu peste 100 de mii de lei.

Totodată, în raport cu anul 2014, veniturile au crescut cu 37%, chiar dacă încasările  de la un astfel de capitol ca vânzarea biletelor au scăzut  de mai bine de 2 ori. Şi chiar  dacă, începând  cu  anul 2014, servicii de arendă a terenului de fotbal sunt prestate doar   FC Milsami, în baza unui contract cu tariful aprobat de CR Orhei încă în anul 2010 şi care constituie 10200 lei pentru   arenda pe o zi. Detalii, AICI si AICI

În  Analiza sus menţionată a situaţiei economico financiare , scrie că arenda terenului de fotbal a fost limitată pentru a nu admite deteriorarea lui.  Totuşi, restricţiile nu au vizat şi seria de evenimente ne-sportive   care au avut loc aici de la sfârşitul primăverii până la mijlocul toamnei anului trecut.  Detalii, AICI

 Este vorba despre patru  concerte şi manifestaţii care au fost organizate într-o perioadă scurtă,  până în momentul în care omul de afaceri, patronul Milsami Ilan Shor a devenit primar al oraşului Orhei  şi despre altele trei care au fost organizate după aceasta.

 În context trebuie remarcat   că  la capitolul “concerte şi manifestaţii” CSR a inscris  pentru prima dată în decursul ultimilor 4 ani  un venit în mărime  de   59999,00 lei.  Această sumă figurează   în datele pentru 9 luni ale anului trecut, ramânând neschimbată şi după încheierea întregului  an 2015. Detali AICI si AICI

La capitolul respectiv nu a fost indicată  nicio creştere a veniturilor, deşi  în a 11-cea lună a anului trecut, Primăria Orhei a organizat pe terenul CSR Orhei un concert, ca de obicei, grandios. 

  • 1 iunie sarbatoare orhei, teren stadion, foto ilanshor.md
  • concert hram orhei 08.11, 2015, foto orhei.md
  • orhei concert, foto ilanshor official facebook (1)
  • orhei concert, foto ilanshor official facebook




Iată ce concerte  şi manifestaţii au avut loc in 2015 pe terenul CSR Orhei:

23 mai

Concert grandios la Orhei organizat de clubul de fotbal Milsami

30 mai

Concert grandios la Orhei. Ilan Shor a vorbit publicului intr-o romana stalcita, care a starnit ovatii, dar si zambete: „Noi vom facem impreuna cu voi” 

1 iunie

Copiii din orasul Orhei, rasfatati de ziua lor de echipa Milsami 

12 iunie

Soluţia lui Shor! Filip Kirkorov și Jasmine vor cânta la Orhei pentru „Milsami”

27 august
Ziua Independenţei, sărbătorită la Orhei cu amploare

6 septembrie
LUMI PARALELE. Chişinău, PMAN: protest şi cântece patriotice. Orhei, Stadion: cântece ruse şi italiene

8 noiembrie
Veselie şi voie bună, la Hramul oraşului Orhei
Mai jos, varianta video a acestui material: