Select your Top Menu from wp menus

Completări la Codul Muncii

Din contractul individual de muncă vor fi excluse prevederile contractului colectiv și ale regulamentului intern privind condițiile de muncă ale salariaților. Salariatul va primi însă la angajare și contractul colectiv de muncă, regulamentul intern, precum și informația privind cerințele de securitate și sănătate. Prevederile în cauză fac parte dintr-un proiect de modificare a Codul Muncii, aprobat de Guvern, transmite IPN.

Codul Muncii este completat și cu un nou articol care reglementează noțiunea de staționare. Aceasta va reprezenta imposibilitatea temporară de a continua activitatea de producție de către o unitate, de un grup de salariați sau un salariat. Remunerarea timpului de staționare produs din cauze ce nu depind de angajator sau salariat se efectuează în mărime de cel puțin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puțin decât mărimea unui salariu minim, pentru fiecare oră de staționare. În caz de staționare produsă din vina angajatorului, acesta este obligat să compenseze salariul angajatului. În acelaşi timp, dacă staționarea are loc din vina angajatului, acesta nu va fi plătit pentru orele în care nu va munci.

Modificările prevăd, de asemenea, că angajatorul va fi obligat să elibereze gratuit salariatului certificatul cu privire la muncă şi salariu în cadrul instituției.

Potrivit proiectului, șomajul tehnic în decursul unui an calendaristic nu va depăşi patru luni, iar indemnizația lunară va constitui 50 la sută din salariul de bază.