Categories: PoliticȘtiri

Competențe extinse pentru Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) va avea competențe extinse și va rămâne în subordinea Centrului Național Anticorupție. Prevederile se regăsesc într-o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a unor acte legislative, votată în prima lectură de către Parlament, transmite IPN.

Unul din autorii inițiativei legislative, deputatul Sergiu Sîrbu a declarat în plenul legislativului că pe lângă competențele actuale, prevăzute de lege, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale va mai avea dreptul de a reprezenta interesele statului și ale persoanelor juridice de drept public în procese civile de recuperare a bunurilor infracționale, precum și de a repara prejudiciul cauzat prin încălcări ale legislației Republicii Moldova și a altor state.

Autorii proiectului au propus, de asemenea, mai multe modificări la Codul de procedură penală. Astfel, confiscarea specială și confiscarea extinsă a bunurilor infracționale, precum și repararea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni se dispun prin hotărârea instanței de judecată sau, după caz, prin ordonanța procurorului. De asemenea, se prevede că bunurile indisponibilizate nu doar se restituie proprietarului de drept, prin trecerea în proprietatea victimei, a părții civile sau a părții vătămate, ci pot trece și în proprietatea statului, atunci când prin infracțiune s-a cauzat prejudiciu statului.

Totodată, ARBI va asigura ţinerea evidenţei unice a informaţiei cu privire la bunurile infracţionale indisponibilizate pe care le administrează, precum şi a bunurilor în privinţa cărora a fost dispusă confiscarea specială sau confiscarea extinsă, inclusiv prin crearea unei baze de date specializate în acest sens, care să reflecte, la nivel naţional, activitatea entităţilor publice competente în fiecare fază a procesului de recuperare etc.

Anterior, a exista un proiect ca ARBI să treacă în subordinea Serviciului Fiscal de Stat, la care s-a renunțat în urma unei analize mai bune.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

6 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

6 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

7 zile ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

7 zile ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

7 zile ago