Select your Top Menu from wp menus

COMPENSAREA TARIFULUI LA APĂ PENTRU ORHEIENI: O IEFTINIRE CARE POATE SĂ COSTE (FOTO/DOC/VIDEO)

De la mijlocul anului trecut, Orheiul nu conteneşte să uimească lumea  cu diverse acţiuni şi evenimente  generate cu regularitate de  către autorităţile locale.

Una din primele iniţiative ale celor care au ajuns la cârma oraşului după alegerile din iunie 2015  a constat în  ieftinirea apei pentru orheieni. Primăria Orhei nu  s-a zgârcit să emită comunicate despre această ieftinire,  iar  televiziunile şi portalurile informaţionale nu au întârziat să răspândească vestea. Ştirea despre apa din Orhei a reuşit să treacă  chiar şi Prutul.

Din momentul   valurilor pe care le-a ridicat ieftinirea,  s-a scurs o jumătate de an. În acest răstimp, în oceanul de veşti pozitive şi  laudative despre cum noua putere orheiană  se preocupă de una din problemele sociale importante ale orăşenilor, s-au infiltrat  şi insuliţe de  opinii sceptice şi chiar bănuitoare  privind  scopul acţiunii de ieftinire a apei pentru o parte din consumatorii Regiei Apa-Canal (RAC) Orhei SA.

Toate detaliile FOTO/DOC/VIDEO – mai jos, in varianta video a materialului:

Amintim că pe 10 septembrie trecut, la pasarea primarului Ilan Shor, Consiliul orăşenesc (CO) Orhei a decis ca locuitorilor oraşului să le fie compensate cheltuielile pentru apă şi, în baza deciziei respective, RAC Orhei a început să acopere din cont propriu 50%  din preţul unui volum de apă de până la 4 m3 .

Peste mai puţin de două săptămâni, pe site-ul Primăriei, dar şi în multe mass-media,  era deja citat noul  director general interimar al RAC Victor Perţu care afirma că compensarea a devenit posibilă datorită faptului că s-a reuşit reducerea pierderilor pe apeduct de la 43% la 31% şi conectarea mai multor consumatori la reţelele de apă şi canal.

CINE A PROMIS ŞI CINE ÎNDEPLINEŞTE

La  sfârşitul primei luni de la instalarea sa în funcţie,  primarul de Orhei, Ilan Shor, a făcut mai multe promisiuni radioase. În cadrul şedinţei Consiliului orăşenesc (CO) din 30.07.2015, Shor  anunţa, între altele,  că de la 1 august pentru persoanele fizice din oraşul Orhei preţul apei va fi redus cu 50%,  în limitele volumelor consumate de ei anterior. 

În seara aceleiaşi zile,  Ilan Shor a fost protagonist al unei emisiuni la un post  de televiziune din Chişinău şi al unui comunicat de pe site-ul Primăriei Orhei. Edilul şi-a reiterat promisiunile, menţionând inclusiv că “tariful la apă, pentru toate persoanele fizice va fi compensat, în proporţie de 50% din resursele S.A. „Apă Canal Orhei”. 

Peste câteva zile, informaţia despre compensarea preţului apei a apărut  şi pe site-ul Regiei Apa-Canal (RAC) Orhei SA. Ce-i drept, întreprinderea anunţa că compensarea a 50% din tariful  apei  furnizate persoanelor fizice va fi făcută de Primăria Orhei. După ce conţinutul anunţului a fost observat de presa locală,  acesta  a dispărut din categoria “Ştiri”, dar   la categoria “Tarife” până în prezent rămâne înscris  că  compensarea se face de  Primărie . 
apa canal orhei

Concomitent cu lansarea noutăţii despre  ieftinirea apei,  Primăria  a mai avut o iniţiativă – de a schimba conducerea  RAC Orhei. Un jurist din Chişinău, Victor Perţu, l-a înlocuit  pe directorul general al întreprinderii, Mihail Chiperi.  Rocada a fost făcută în cadrul sus menţionatei  şedinţe a CO, unde s-a luat decizia de a-l suspenda din funcţie pe  Chiperi  pe 3 luni, perioadă în care  să fie desfăşurat   un audit.

A doua zi,   primarul Ilan Shor a şi dispus efectuarea auditului  la RAC  Orhei. Misiunea le-a revenit “colaboratorilor  ÎS Centrul de  Evidentă şi Evaluare”. Pe primul loc în lista claboratorilor-auditori  a fost inclus  Viorel Dandara, care  puţin peste o lună a devenit viceprimar al oraşului Orhei 

dispozitie auditÎntre timp, fostului director general Mihail Chiperi, i-a fost acceptată cererea de demisie   şi acesta a devenit   director comercial. Iar  actualul director general interimar Victor Perţu spune că la sfârşitul  lunii ianuarie 2016  la  întreprindere încă nu sunt cunoscute rezultatele auditului.

În altă ordine de idei,  Victor Perţu  a mai relatat că întreprinderea are aproape 200 de angajaţi, care primesc un salariu mediu lunar de  4100 lei. Salariul directorului general interimar este de 12300 lei, iar cei doi directori – comercial şi, respectiv, tehnic – primesc cu 20%  mai puţin.  Rambursarea creditelor luate de la doi finanţatori străini se face de două ori pe an şi va continua până în anul 2039.  Zilnic, la reţelele de canalizare existente se conectează câte 7-8 abonaţi noi, persoane fizice. Preţul lucrărilor de conectare porneşte de la câteva sute şi poate ajunge la câteva mii de lei, aceste lucrări fiind îndeplinite inclusiv  de către RAC Orhei.  Directorul  general interimar declară şi la începutul anului curent că pierderile întreprinderii s-au redus.  Dar  vorbeşte acum despre 32-35% şi nu despre 31%  ca cifră a pierderilor pe apeduct pe care a enunţat-o  cu 4 luni în urmă, pe la începutul activităţii sale la RAC Orhei.

Alte Lucruri Care Sunt Bine de Ştiut Despre Regia Apa Canal Orhei by Orhei

PE TERMEN SCURT – BENEFIC, PE TERMEN LUNG – NU 

Chestiunea ieftinirii apei în oraşul Orhei nu a stârnit doar urale, ci şi îngrijorări pentru consecinţele generosului gest al edililor orăşeneşti făcut pe seama unei întreprinderi care are angajamente financiare serioase faţă  de creditori străini.

În şedinţa Consiliului raional (CR) Orhei din 21.09.2015  a fost amintit  ca CR a garantat o parte din creditele  în sumă de 4 milioane de euro  care au fost oferiţi RAC Orhei  în cadrul proiectelor investiţionale de către BERD şi BM. Consilierul Oleg Vasilcan a declarat că din cauza compensaţiilor  RAC  riscă să suporte pierderi şi să nu poată rambursa creditele. Mai mult, dacă va fi adusă în stare financiară proastă, întreprinderea ar putea să  fie vândută la un preţ de nimic unor anumite persoane, punând sub lovitură şi CR Orhei, a spus consilierul.

victor pertu, foto apa canalÎn şedinţa CR din 17.12.15 s-a propus ca în Consiliul de Administrare al RAC să fie delegaţi 3 consilieri raionali care s-ar opune încheierii unor contracte îndoielnice şi ar veghea asupra stării financiare a întreprinderii. Despre o înţelegere la care ar fi ajuns cu conducerea Primăriei Orhei privind  introducerea în CA a reprezentanţilor CR a vorbit preşedintele raionului Tudor Golub.

Ideea privind modificarea componenţei CA nu este agreata de către Victor Perţu care spune că în acest caz  cei 3 reprezentanţi ai CR îi vor domina pe alţi doi membri delegaţi în CA de către  CO Orhei. 
Printre persoanele mai sceptice în privinţa ieftinirii apei la Orhei se  numără şi alţi  consilieri raionali. Valeriu Covaş şi Vasile Roman, care au participat la o emisiune la Radio Orhei au  opinat că dacă pierderile  se micşorează nu ar mai fi nevoie de compensaţii. În acest caz, ar fi binevenită micşorarea tarifului  pentru toţi consumatorii, inclusiv  pentru locuitorii satelor care  nu sunt mai bogaţi ca orăşenii şi care, din cauza apei la tarif deplin, nu se vor conecta ori vor renunţa la apeduct.

valeriu covas vasile romanOricum, Victor Perţu susţine că  în prezent  întreprinderea este într-o situaţie financiară bună şi că rambursarea creditelor internaţionale se face   conform graficului, cu toate că diferenţa cursului valutar este în detrimentul întreprinderii. În acelaşi timp, el  nu vede o problemă în  suma de 180-200 mii de lei pe lună care, pe an, se ridică la peste  2 milioane de lei şi care se datorează compensării preţului apei consumate de orăşeni. Dimpotrivă, directorul RAC Orhei spune că  pe termen scurt,  compensaţiile sunt benefice  întreprinderii.

Vom menţiona ca fiind benefică pentru întreprindere şi o decizie pe care CO Orhei a aprobat-o la sfârşitul anului 2015. Pe 10 decembrie, edilii orheienii au pus RAC SA Orhei în rând cu întreprinderile municipale, pe care le-a scutit de plata a 10% din pofitul net anual la bugetul local.

În ce priveşte încasările întreprinderii pentru serviciile de apă şi canalizare prestate populaţiei  şi agenţilor economici de RAC Orhei, Victor Perţu menţioneză că timp de 3 luni, acestea au crescut cu 4%,  chiar şi luându-se în calcul compensaţiile oferite  populaţiei .

Cum e posibil? Prin condiţionarea compensaţiei cu conectarea la canalizatie, care a început să fie aplicaţă din  1 noiembrie 2015.  Altceva e că pe termen mai   lung  această condiţie,  care acum sporeşte încasările,  nu va mai aduce foloase  financiare întreprinderii.  Asta, pentru că reţelele de canalizare nu sunt infinite, iar numărul celor neconectaţi la ele nu este nelimitat.

CONDIŢIONAREA COMPENSAŢIEI PRIN CONECTAREA LA CANALIZAŢIE

decizie compensare La începutul toamnei 2015,  orheienii au început să  primească facturi mai mici pentru apă. La acel moment, datorită unei mediatizări intense, deja  se ştia  că pentru 4 m3 se  va plăti doar o jumătate de preţ. Faptul că sunt scutiţi de  50% din tariful foarte înalt de 16,20 lei/m3, evident, nu putea să nu îi bucure pe locuitorii oraşului.

Un singur lucru, sau mai bine zis un punct dintr-un Regulament, despre care  directorul RAC Orhei, Victor Perţu,  spune acum  că este foarte important, le-a scăpat  atât consumatorilor, cât şi presei. Este vorba despre o condiţie din “Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi de plată a compensaţiei lunare  pentru cheltuielile de apă furnizate de „Regia Apă Canal Orhei” S.A.” .

Potrivit şefului  RAC Orhei, prin îndeplinirea acestei condiţii care a intrat în vigoare de la 01.11.2015 se şi explică încasările în creştere de la serviciile pe care le prestează întreprinderea.  Altfel spus, cei care nu vor să piardă compensaţia, sunt nevoiţi să se conecteze la  reţelele existente de canalizaţie  şi să platească lunar pentru un serviciu nou.

Regulamentul la care face trimitere Victor Perţu nu este însă de găsit nici pe panourile informative din edificiul administrativ  şi  cel alCentrului de Calcul si Relatii cu Publicul al RAC Orhei şi nici într-o astfel de sursă de informare, cum e site-ul  aceleiaşi întreprinderi. Condiţionarea compensării apei prin conectarea la canalizaţie   apare doar  la sfârşitul unei  scurte ştiri care a fost plasată pe site la  18.09.2015 şi care în decursul a 4,5 luni nu a adunat mai mult de 150 de vizualizări. 

stire decizie compensare

Într-o altă sursă de informare – site-ul Primăriei Orhei, Regulamentul poate fi găsit doar  sub formă  de proiect, publicat încă înainte de aprobarea  deciziei privind compensarea preţului apei.  La sfârşitul lunii septembrie 2015,  pe site a fost plasată şi  Decizia aprobată, pe când Regulamentul – nu.    Asta, în timp ce  chiar în decizia de referinţă se spune că Regulamentul   trebuie să fie „adus la cunoştinţa locuitorilor oraşului prin publicare în sursele de informare”.

Cei care cu vreo jumătate de an în urmă dădeau vestea mare  că orheienii vor plăti mai puţin pentru apă,  au cam luat apă în gură în declaraţiile lor publice  privind legătura dintre compensaţie şi canalizaţie. Nimic   nu a spus despre aceasta directorul  RAC Orhei Victor Perţu în comunicatul  de la sfârşitul lunii septembrie trecut, care a fost pe larg citat  de presă.  

Nimic nu a spus despre aceasta nici Primarul oraşului, Ilan Shor în faimosul său raport pentru 100 de zile de activitate pe care l-a prezentat la începutul lunii octombrie trecut şi care a fost difuzat la un post de televiziune din Capitală.  

Mai multe detalii Foto/Doc/Video: 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/compensarea-tarifului-la-apa-pentru-orheieni-o-ieftinire-care-poate-sa-coste-fotodocvideo/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19