De la mijlocul anului trecut, Orheiul nu conteneşte să uimească lumea cu diverse acţiuni şi evenimente generate cu regularitate de către autorităţile locale.
Una din primele iniţiative ale celor care au ajuns la cârma oraşului după alegerile din iunie 2015 a constat în ieftinirea apei pentru orheieni. Primăria Orhei nu s-a zgârcit să emită comunicate despre această ieftinire, iar televiziunile şi portalurile informaţionale nu au întârziat să răspândească vestea. Ştirea despre apa din Orhei a reuşit să treacă chiar şi Prutul.
Din momentul valurilor pe care le-a ridicat ieftinirea, s-a scurs o jumătate de an. În acest răstimp, în oceanul de veşti pozitive şi laudative despre cum noua putere orheiană se preocupă de una din problemele sociale importante ale orăşenilor, s-au infiltrat şi insuliţe de opinii sceptice şi chiar bănuitoare privind scopul acţiunii de ieftinire a apei pentru o parte din consumatorii Regiei Apa-Canal (RAC) Orhei SA.
Toate detaliile FOTO/DOC/VIDEO – mai jos, in varianta video a materialului:
Amintim că pe 10 septembrie trecut, la pasarea primarului Ilan Shor, Consiliul orăşenesc (CO) Orhei a decis ca locuitorilor oraşului să le fie compensate cheltuielile pentru apă şi, în baza deciziei respective, RAC Orhei a început să acopere din cont propriu 50% din preţul unui volum de apă de până la 4 m3 .
Peste mai puţin de două săptămâni, pe site-ul Primăriei, dar şi în multe mass-media, era deja citat noul director general interimar al RAC Victor Perţu care afirma că compensarea a devenit posibilă datorită faptului că s-a reuşit reducerea pierderilor pe apeduct de la 43% la 31% şi conectarea mai multor consumatori la reţelele de apă şi canal.
CINE A PROMIS ŞI CINE ÎNDEPLINEŞTE
La sfârşitul primei luni de la instalarea sa în funcţie, primarul de Orhei, Ilan Shor, a făcut mai multe promisiuni radioase. În cadrul şedinţei Consiliului orăşenesc (CO) din 30.07.2015, Shor anunţa, între altele, că de la 1 august pentru persoanele fizice din oraşul Orhei preţul apei va fi redus cu 50%, în limitele volumelor consumate de ei anterior.
În seara aceleiaşi zile, Ilan Shor a fost protagonist al unei emisiuni la un post de televiziune din Chişinău şi al unui comunicat de pe site-ul Primăriei Orhei. Edilul şi-a reiterat promisiunile, menţionând inclusiv că “tariful la apă, pentru toate persoanele fizice va fi compensat, în proporţie de 50% din resursele S.A. „Apă Canal Orhei”.
Peste câteva zile, informaţia despre compensarea preţului apei a apărut şi pe site-ul Regiei Apa-Canal (RAC) Orhei SA. Ce-i drept, întreprinderea anunţa că compensarea a 50% din tariful apei furnizate persoanelor fizice va fi făcută de Primăria Orhei. După ce conţinutul anunţului a fost observat de presa locală, acesta a dispărut din categoria “Ştiri”, dar la categoria “Tarife” până în prezent rămâne înscris că compensarea se face de Primărie .
Concomitent cu lansarea noutăţii despre ieftinirea apei, Primăria a mai avut o iniţiativă – de a schimba conducerea RAC Orhei. Un jurist din Chişinău, Victor Perţu, l-a înlocuit pe directorul general al întreprinderii, Mihail Chiperi. Rocada a fost făcută în cadrul sus menţionatei şedinţe a CO, unde s-a luat decizia de a-l suspenda din funcţie pe Chiperi pe 3 luni, perioadă în care să fie desfăşurat un audit.
A doua zi, primarul Ilan Shor a şi dispus efectuarea auditului la RAC Orhei. Misiunea le-a revenit “colaboratorilor ÎS Centrul de Evidentă şi Evaluare”. Pe primul loc în lista claboratorilor-auditori a fost inclus Viorel Dandara, care puţin peste o lună a devenit viceprimar al oraşului Orhei
Între timp, fostului director general Mihail Chiperi, i-a fost acceptată cererea de demisie şi acesta a devenit director comercial. Iar actualul director general interimar Victor Perţu spune că la sfârşitul lunii ianuarie 2016 la întreprindere încă nu sunt cunoscute rezultatele auditului.
În altă ordine de idei, Victor Perţu a mai relatat că întreprinderea are aproape 200 de angajaţi, care primesc un salariu mediu lunar de 4100 lei. Salariul directorului general interimar este de 12300 lei, iar cei doi directori – comercial şi, respectiv, tehnic – primesc cu 20% mai puţin. Rambursarea creditelor luate de la doi finanţatori străini se face de două ori pe an şi va continua până în anul 2039. Zilnic, la reţelele de canalizare existente se conectează câte 7-8 abonaţi noi, persoane fizice. Preţul lucrărilor de conectare porneşte de la câteva sute şi poate ajunge la câteva mii de lei, aceste lucrări fiind îndeplinite inclusiv de către RAC Orhei. Directorul general interimar declară şi la începutul anului curent că pierderile întreprinderii s-au redus. Dar vorbeşte acum despre 32-35% şi nu despre 31% ca cifră a pierderilor pe apeduct pe care a enunţat-o cu 4 luni în urmă, pe la începutul activităţii sale la RAC Orhei.
Alte Lucruri Care Sunt Bine de Ştiut Despre Regia Apa Canal Orhei by Orhei
PE TERMEN SCURT – BENEFIC, PE TERMEN LUNG – NU
Chestiunea ieftinirii apei în oraşul Orhei nu a stârnit doar urale, ci şi îngrijorări pentru consecinţele generosului gest al edililor orăşeneşti făcut pe seama unei întreprinderi care are angajamente financiare serioase faţă de creditori străini.
În şedinţa Consiliului raional (CR) Orhei din 21.09.2015 a fost amintit ca CR a garantat o parte din creditele în sumă de 4 milioane de euro care au fost oferiţi RAC Orhei în cadrul proiectelor investiţionale de către BERD şi BM. Consilierul Oleg Vasilcan a declarat că din cauza compensaţiilor RAC riscă să suporte pierderi şi să nu poată rambursa creditele. Mai mult, dacă va fi adusă în stare financiară proastă, întreprinderea ar putea să fie vândută la un preţ de nimic unor anumite persoane, punând sub lovitură şi CR Orhei, a spus consilierul.
În şedinţa CR din 17.12.15 s-a propus ca în Consiliul de Administrare al RAC să fie delegaţi 3 consilieri raionali care s-ar opune încheierii unor contracte îndoielnice şi ar veghea asupra stării financiare a întreprinderii. Despre o înţelegere la care ar fi ajuns cu conducerea Primăriei Orhei privind introducerea în CA a reprezentanţilor CR a vorbit preşedintele raionului Tudor Golub.
Ideea privind modificarea componenţei CA nu este agreata de către Victor Perţu care spune că în acest caz cei 3 reprezentanţi ai CR îi vor domina pe alţi doi membri delegaţi în CA de către CO Orhei.
Printre persoanele mai sceptice în privinţa ieftinirii apei la Orhei se numără şi alţi consilieri raionali. Valeriu Covaş şi Vasile Roman, care au participat la o emisiune la Radio Orhei au opinat că dacă pierderile se micşorează nu ar mai fi nevoie de compensaţii. În acest caz, ar fi binevenită micşorarea tarifului pentru toţi consumatorii, inclusiv pentru locuitorii satelor care nu sunt mai bogaţi ca orăşenii şi care, din cauza apei la tarif deplin, nu se vor conecta ori vor renunţa la apeduct.
Oricum, Victor Perţu susţine că în prezent întreprinderea este într-o situaţie financiară bună şi că rambursarea creditelor internaţionale se face conform graficului, cu toate că diferenţa cursului valutar este în detrimentul întreprinderii. În acelaşi timp, el nu vede o problemă în suma de 180-200 mii de lei pe lună care, pe an, se ridică la peste 2 milioane de lei şi care se datorează compensării preţului apei consumate de orăşeni. Dimpotrivă, directorul RAC Orhei spune că pe termen scurt, compensaţiile sunt benefice întreprinderii.
Vom menţiona ca fiind benefică pentru întreprindere şi o decizie pe care CO Orhei a aprobat-o la sfârşitul anului 2015. Pe 10 decembrie, edilii orheienii au pus RAC SA Orhei în rând cu întreprinderile municipale, pe care le-a scutit de plata a 10% din pofitul net anual la bugetul local.
În ce priveşte încasările întreprinderii pentru serviciile de apă şi canalizare prestate populaţiei şi agenţilor economici de RAC Orhei, Victor Perţu menţioneză că timp de 3 luni, acestea au crescut cu 4%, chiar şi luându-se în calcul compensaţiile oferite populaţiei .
Cum e posibil? Prin condiţionarea compensaţiei cu conectarea la canalizatie, care a început să fie aplicaţă din 1 noiembrie 2015. Altceva e că pe termen mai lung această condiţie, care acum sporeşte încasările, nu va mai aduce foloase financiare întreprinderii. Asta, pentru că reţelele de canalizare nu sunt infinite, iar numărul celor neconectaţi la ele nu este nelimitat.
CONDIŢIONAREA COMPENSAŢIEI PRIN CONECTAREA LA CANALIZAŢIE
La începutul toamnei 2015, orheienii au început să primească facturi mai mici pentru apă. La acel moment, datorită unei mediatizări intense, deja se ştia că pentru 4 m3 se va plăti doar o jumătate de preţ. Faptul că sunt scutiţi de 50% din tariful foarte înalt de 16,20 lei/m3, evident, nu putea să nu îi bucure pe locuitorii oraşului.
Un singur lucru, sau mai bine zis un punct dintr-un Regulament, despre care directorul RAC Orhei, Victor Perţu, spune acum că este foarte important, le-a scăpat atât consumatorilor, cât şi presei. Este vorba despre o condiţie din “Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi de plată a compensaţiei lunare pentru cheltuielile de apă furnizate de „Regia Apă Canal Orhei” S.A.” .
Potrivit şefului RAC Orhei, prin îndeplinirea acestei condiţii care a intrat în vigoare de la 01.11.2015 se şi explică încasările în creştere de la serviciile pe care le prestează întreprinderea. Altfel spus, cei care nu vor să piardă compensaţia, sunt nevoiţi să se conecteze la reţelele existente de canalizaţie şi să platească lunar pentru un serviciu nou.
Regulamentul la care face trimitere Victor Perţu nu este însă de găsit nici pe panourile informative din edificiul administrativ şi cel alCentrului de Calcul si Relatii cu Publicul al RAC Orhei şi nici într-o astfel de sursă de informare, cum e site-ul aceleiaşi întreprinderi. Condiţionarea compensării apei prin conectarea la canalizaţie apare doar la sfârşitul unei scurte ştiri care a fost plasată pe site la 18.09.2015 şi care în decursul a 4,5 luni nu a adunat mai mult de 150 de vizualizări.
Într-o altă sursă de informare – site-ul Primăriei Orhei, Regulamentul poate fi găsit doar sub formă de proiect, publicat încă înainte de aprobarea deciziei privind compensarea preţului apei. La sfârşitul lunii septembrie 2015, pe site a fost plasată şi Decizia aprobată, pe când Regulamentul – nu. Asta, în timp ce chiar în decizia de referinţă se spune că Regulamentul trebuie să fie „adus la cunoştinţa locuitorilor oraşului prin publicare în sursele de informare”.
Cei care cu vreo jumătate de an în urmă dădeau vestea mare că orheienii vor plăti mai puţin pentru apă, au cam luat apă în gură în declaraţiile lor publice privind legătura dintre compensaţie şi canalizaţie. Nimic nu a spus despre aceasta directorul RAC Orhei Victor Perţu în comunicatul de la sfârşitul lunii septembrie trecut, care a fost pe larg citat de presă.
Nimic nu a spus despre aceasta nici Primarul oraşului, Ilan Shor în faimosul său raport pentru 100 de zile de activitate pe care l-a prezentat la începutul lunii octombrie trecut şi care a fost difuzat la un post de televiziune din Capitală.
Mai multe detalii Foto/Doc/Video:
Preluarea acestui articol poate fi facuta in limita a 1000 de semne si doar cu indicarea sursei, iar in cazul portalurilor informationale – a linkului. Conditiile de preluare integrala – la nr.069204972.