Compania Dacia Renault a vizată de un atac cibernetic masiv

Atacul masiv al hackerilor a vizat și compania Dacia Renault. România a fost printre cele mai afectate țări. Experții recomandă actualizarea programelor de securitate şi antivirus.

Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, recomandă actualizarea de urgență a sistemelor de operare și a subliniat importanța unei legislații în domeniu.

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu: „Nu există cifre care să poată confirma amploarea. Companiile nu sunt obligate să raporteze astfel de atacuri. Au fost publicate în mediul online unelte pe care hackerii le folosesc. Companiile nu și-au făcut actualizările la sistemul de operare. În lipsa unei legislații adecvate, astfel de atacuri se vor mai repeta. Sunt mii de atacuri la nivel global, România nu este exclusă. Cultura de securitate trebuie încurajată”.

Și Ministerul român de Externe a fost ținta unui atac informatic. Specialiștii care au făcut dezvăluirea susțin ca mai multe entități diplomatice ar fi fost ținte ale unor hackeri ruși. SRI anunță că atacul a fost blocat la timp și avertizează că nivelul tehnologic al acestora va crește în perioada următoare.

Autorităţile americane şi britanice au avertizat vineri asupra unui unui val de atacuri cibernetice simultane. Hackerii au afectat zeci de ţări din întreaga lume, cu un virus utilizat pentru a se obţine răscumpărare şi au recomandat ca piraţii informatici care îl folosesc să nu fie plătiţi, notează France Presse, citată de Agerpres.

Acest val de atacuri informatice la nivel mondial suscită îngrijorarea experţilor în securitate cibernetică. Aceștia indică exploatarea unei vulnerabilităţi în sistemele Windows, divulgată în documente piratate ale agenţiei de informaţii americane NSA.

Virusul blochează fişierele utilizatorilor şi îi forţează să plătească o sumă de bani sub formă de bitcoins pentru a le reda funcţionalitatea. Din această cauză este numit ‘virus de răscumpărare‘.

Potrivit societăţii Kaspersky Lab, virusul a fost difuzat în aprilie de grupul de piraţi informatici ‘Shadow Brokers’, care afirmă că a descoperit falia informatică prin NSA.

‘Acest virus de răscumpărare se poate răspândi fără să se deschidă un email sau să se acceseze o legătură. Contrar viruşilor obişnuiţi, acesta se răspândeşte direct de la calculator la calculator prin servere locale, mai degrabă decât prin email’, a precizat Lance Cottrell, director ştiinţific al grupului tehnologic american Ntrepid.

 

RadioOrhei

Recent Posts

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 ore ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

12 ore ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

o zi ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

2 zile ago

CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă a administratorului Radio Orhei FM care vrea să ajungă președinte

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția…

2 zile ago

La sfârșit de săptămână, încă o rundă de percheziții din cauza prezumtivelor finanțări de la Șor

Poliția a comunicat că vineri, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP…

2 zile ago