Select your Top Menu from wp menus

Compania care a primit în concesiune Aeroportul Chişinău a donat peste 9 milioane pentru Milsami

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) recomandă guvernului să anuleze contractul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău. Despre aceasta se spune într-o încheiere a instituţiei,  care a fost formulată după finalizarea verificări speciale a modalităţii de concesionare către compania Avia Învest.
Potrivit Newsmaker, care a intrat în posesia documentului,   inspecţia financiară de pe lângă Ministerul Finanţelor a efectuat mai multe controale la Aeroport şi compania Avia Învest. La Avia Învest revizorii au analizat tranzacţiile făcute inclusiv de companiile afiliate cu „grupul Ilan Shor” şi care nu sunt legate de activitatea Aeroportului. Este vorba despre donaţiile către echipa Milsami in marime de 9,3 milioane de lei şi împrumuturile oferite companiilor Dufremol şi Aviaconsulting.
Serviciul prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA s-a adresat către colegii din Rusia pentru a verifica provenienţa a 5 milioane de euro, care au fost introduse în capitalul statutar al Avia Înveşt, deoarece potrivit unei versiuni această suma ar fi fost primită din cele trei bănci problematice (Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank).
Un grup de lucru sub egida Ministerului Justiţiei, care verifică legalitatea concesionării pe o perioadă de 49 de ani a Aeroportului şi respectarea condiţiilor contractuale,  a fost creat în această primăvară la indicaţia fostului premier Chiril Gaburici. În afară de Ministerul Justiţiei şi CNA din grup fac parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Administraţiei Aviaţiei Civile şi MAI.
Pe de altă parte,  o sursă din cadrul administraţiei Preşedintelui R.Moldova a declarat pentru NM că grupul de lucru creat la nivel de guvern deja a finalizat activitatea sa, dar temeiuri pentru rezilierea contractului de concesiune nu au fost găsite. Există comisia CNA, dar „nu se prevăd mişcări bruşte” în acest sens.