Select your Top Menu from wp menus

Comodat eşuat. Ce și cum vrea să obţină CR Orhei la Bolohan, dar deocamdată fără succes

Proprietatea satului Bolohan – gimnaziul, o construcţie accesorie şi terenul aferent acestora rămân deocamdată în folosința localităţii. Până acum, Consiliul Local (CL) a refuzat de două ori să transmită cele trei bunuri imobile în comodat gratuit Consiliului Raional (CR) Orhei, pe o perioadă de 10 ani.

Conducerii raionului Orhei de la conducerea satului Bolohan: Gratuit, pe 10 ani, gimnaziul în care SUA au investit 400 000 de dolari/ DOC

Deciziile negative au fost luate la două şedinţe extraordinare ale CL Bolohan, care au fost convocate de primara satului, Tatiana Plătica, în mai puțin de o lună. Ședințele s-au desfăşurat cu participarea reprezentanţilor autorităţilor raionale. Printre aceştia – vicepreşedinta raionului, Tatiana Platon, şi secretarul CR Orhei, Serghei Caraman. Cei doi demnitari afirmă că întregul proces decizional s-a derulat foarte transparent şi că ei personal au stat de vorbă cu sătenii, consultându-se cu oamenii inclusiv în cadrul dezbaterilor publice, organizate în preajma celei de-a două şedinţe a CL.

Directorul executiv al „Alianţei Infonet”, Victor Koroli, susţine însă că nu a existat suficientă transparență, iar sătenii nu au fost bine informaţi şi implicaţi în procesul decisional. Acesta spune că ar fi contestat o eventuală decizie cu invocarea consultărilor publice, deoarece nici el nu a fost anunţat despre vreo adunare, audiere, dezbatere publică etc. Asta deşi, ca parte interesată în procesul decizional, a depus o cerere la Primăria Bolohan atât ca persoană fizică, cât şi de la organizaţia în care activează. Korol a regretat că astfel de carențe se admit în cazul unor bunuri de mare valoare, pe care localitatea le-ar putea folosi în propriul beneficiu, dacă ar analiza mai multe opțiuni.

gimnaziul din Bolohan/ foto arhiva instituției

Bunurile satului Bolohan şi condiţiile comodatului

Oferta de comodat din partea conducerii raionului Orhei vizează   clădirea gimnaziului, cu o suprafaţă de 945 m.p., o construcţie accesorie – de 24,4 m.p. şi terenul aferent – de 0,3126 ha.

Americanii au cheltuit 400 de mii de dolari pentru renovarea şcolii din Bolohan , Orhei

Acum câţiva ani, după ce locuitorii Bolohanului s-au adresat după ajutor la poporul american, gimnaziul a fost renovat din temelie. Graţie  Comandamentului European al Armatei SUA, instituția s-a redeschis în anul 2013, după lucrări de reparaţie capitală, care au costat 400 de mii de dolari. Din 2017, ca urmare a unei decizii a CR Orhei, gimnaziul nu activează, iar elevii din Bolohan sunt transportaţi la şcolile din muncipiul Orhei, care se află la 10 km distanţă.

Gimnaziul Bolohan, singura școală din raionul Orhei, care corespunde cerinţelor antiincendiare

proiectul Contractului de comodat

Proiectul contractului de comodat prevede transmiterea celor trei bunuri imobiliare în mod gratuit, pe o perioadă de 10 ani. În paralel cu transmiterea bunurilor, în fața CL Bolohan s-a pus problema modificării modului de folosinţă a acestora. Or, autorităţile raionale au anunţat generic că în aria celor trei imobile vor fi desfăşurate “activităţi de interes public în domeniul social”. Care sunt planurile mai concrete ale conducerii raionului s-a aflat abia în cadrul şedinţelor CL Bolohan.

În cazul aprobării deciziei privind transmiterea în comodat, contractul avea să fie semnat de primara satului, Tatiana Plătica, şi preşedintele raionului, Dinu Țurcanu. Ambii sunt reprezentanţi ai Partidului “Șor”, la fel ca şi majoritatea consilierilor din CL Bolohan şi CR Orhei.

Opoziţia vrea consultări publice veritabile și largi

Niciunul din cei 9 consilieri locali din Bolohan, prezenţi la şedinţa extraordinară a CL din luna octombrie, nu a susţinut ideea comodatului gratuit pe o perioadă de 10 ani. O astfel de decizie, în opinia consilierilor din opoziţie, nu poate fi luată după o dezbatere cu doar vreo 30 de oameni, ci – fie la adunarea generală a satului, fie chiar în cadrul unui referendum.

sedinta CL Bolohan, 23 octombrie/ captura youtube

Consilierul Ion Crăciun (PAS) şi consilierul independent Alexei Chicuș, dar şi unii săteni insistă că Bolohan are nevoie de şcoală, deoarece copiii sunt nevoiţi să înveţe în clase aglomerate la Orhei. Consilierul Crăciun i-a cerut șefei Direcţiei Generale Educaţie Orhei, Silvia Mustovici, explicaţii privind închiderea gimnaziului în preajma anului şcolar 2017. Mustovici a declarat că decizia aparţine CR Orhei, dar ea personal a fost împotriva închiderii gimnaziului.

La şedinţa din 23 octombrie au asistat şi alţi funcţionari din Orhei. Printre aceştia – juristul CR Orhei, Mihai Bătrâncea, şi şefa adjunctă a Direcţiei Generale Asistență Socială şi Protecţia Familiei Orhei, Victoria Badicico. Ultima i-a informat pe consilierii locali că autorităţile raionale intenţionează să reamplaseze în imobilele de la Bolohan Centrul de plasament pentru bătrâni din satul Susleni. Asta, din motivul că edificiul Centrului din Susleni, care a fost luat în comodat cu mai bine de 15 ani în urmă, în prezent se află în stare avariată, iar pentru reparaţia lui sunt necesari în jur de 2 milioane de lei.

Iluminare orbitoare de un milion de lei. În umbră – acoperișul ciuruit al Casei de Cultură

Reprezentanţii conducerii raionului nu au lipsit nici de la următoarea şedinţă extraordinară a CL Bolohan, convocată la 17 noiembrie. De această dată, s-au prezentat vicepreşedinta raionului, Tatiana Platon, şi secretarul CR Orhei, Serghei Caraman. Aceştia, alături de primara satului, Tatiana Plătica, au regretat faptul că gimnaziul nu activează şi au promis că, dacă părinţii vor fi de acord, la grădiniţă va fi deschis un Centru educaţional pentru copiii de clasa întâia. Plătica a spus că despre aceasta s-a discutat deja cu 32 de părinţi din localitate, iar Platon şi Caraman au afirmat că şi ei au participat la o dezbatere publică.

Cei trei au stăruit asupra transmiterii gimnaziului şi altor două imobile în comodat, pentru a putea transfera acolo Centrul de plasament din Susleni. Amenajarea gimnazului în acest scop va costa cu vreo 60% mai puţin decât renovarea Centrului din Susleni, iar sătenii din Bolohan vor avea de câştigat datorită faptului că se vor putea angaja la Centrul reamplasat, unde pentru ei vor exista 23 de locuri de muncă, susțin promotorii comodatului.

Acuzații reciproce și informații divergente

Reluarea activităţii gimnaziului din Bolohan nu mai este posibilă, declară în unanimitate demnitarii sus numiţi şi amintesc că de vină pentru închiderea instituţiei sunt fostele autorităţi locale şi raionale. Serghei Caraman, care şi anterior a ocupat funcţia de secretar al CR Orhei, nu a răspuns însă la întrebarea adresată de mai multe ori de către consilierii Alexei Chicuș şi Ion Crăciun – în ce bază CR Orhei a închis gimnaziul din Bolohan.

Consilierul Chicuș contestă şi informatile potrivit cărora Centrul de plasament pentru bătrâni din Susleni s-ar afla în stare deplorabilă. Acesta i-a invitat pe colegii săi din CL să se deplaseze la Susleni, aşa cum a făcut-o el, şi să vadă cât de trainică e temelia construcței și că edificiul e în stare bună.

secretarul CR Orhei, S.Caraman, la Bolohan/ captura youtube

Serghei Caraman, care l-a acuzat îndeosebi pe fostul primar al satului Bolohan, Lilian Cotruţă, că nu a făcut nimic pentru a redeschide gimnaziul, este contrazis de acesta din urmă, dar mai ales de fosta directoare a gimnaziului, Ana Meleca Chicuș. Aceasta susţine că, începând cu anul 2017, au fost adresate o serie de demersuri autorităţilor raionale şi centrale. Mai mult, fosta directoare afirmă că gimnaziul, de fapt, nu este o instituție închisă, ci inactivă.

Lilian Cotruţă, care a participat la ambele şedinţe extraordinare ale CL Bolohan, bănuiește că graba cu care conducerea raionului încearcă să obţină imobilele din Bolohan se face din interese ascunse. Potrivit lui Cotruţă, între cele două şedinţe ale CL, cu consilierii din Partidul “Șor” s-a stat de vorbă pentru a le influenţa votul, iar prin sat se colectează semnături favorabile CR Orhei.

Vicepreşedinta raionului, Tatiana Platon, respinge acuzaţiile. Aceasta a declarat că în privinţa comodatului bunurilor din Bolohan nu s-a făcut nimic pe ascuns şi că toate activităţile se desfăşoară în mod deschis şi transparent.

După 17 ani în Italia: Averea și interesele unei vicepreședinte a raionului Orhei

Aşa ori altfel, cea de-a doua şedinţă extraordinară a CL Bolohan s-a încheiat mai puţin categoric decât prima. Deşi niciun consilier al Partidului “Sor” nu şi-a exprimat opinia şi nu s-a implicat în discuţii, trei dintre aceştia au votat pentru transmiterea imobilelor satului în comodat gratuit, pe o perioadă de 10 ani, către CR Orhei. Numărul necesar de voturi pentru aprobarea deciziei nu a fost totuşi acumulat – un consilier s-a abţinut, iar ceilalţi au fost împotrivă.

Tatiana Djamanov


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/comodat-esuat-ce-si-cum-vrea-sa-obtina-cr-orhei-la-bolohan-dar-deocamdata-fara-succes/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19