Select your Top Menu from wp menus

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei reiterează obligația Rusiei de a executa integral hotărârile CtEDO în ”dosarul școlilor”

La 3 septembrie 2020, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (Comitetul de Miniștri) a adoptat, pentru prima dată după 5 ani, o Rezoluție Interimară (a 4-a la număr) în cadrul grupului Catan și alții (”dosarul școlilor”).  Rezoluțiile anterioare au fost adoptate la 25 septembrie 2014, 12 martie 2015, 24 septembrie 2015, și au prezentat, de asemenea,  îngrijorările Comitetului de Miniștri referitor la neexecutarea hotărârilor CtEDO de către Federația Rusă.

Prin Rezoluția din 3 septembrie 2020, Comitetul de Miniștri reiterează și confirmă constatările fundamentale cu privire la responsabilitatea Federației Ruse pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ca urmare a suportului militar, economic și politic oferit generos administrației de facto de la Tiraspol.

Suplimentar, Comitetul de Miniștri insistă asupra importanței fundamentale a educației primare și secundare pentru succesul viitor al fiecărui copil și asupra dreptului solicitanților de a continua să primească educație în limba maternă, fără obstacole și hărțuire. Astfel, cu toate că au trecut aproape 16 ani de la primele încălcări a dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, victimele (în jur de 200 de reclamanți), încă nu au beneficiat de nicio formă de remediere a încălcărilor constatate, inclusiv despăgubirea financiară.

Analizând comunicarea prezentată de Asociația Promo-LEX care a solicitat printre altele și aplicarea art. 46 alin. 4 din Convenție, dar și explicațiile oferite de autoritățile Federației Ruse, Comitetul de Miniștri a adresat un mesaj vehement autorităților ruse.

Astfel, prin Rezoluția Interimară din 3 septembrie 2020, Comitetul de Miniștri a constatat cu profund regret că, deși au trecut aproape 8 ani de la pronunțarea hotărârii în cauza Catan și alții, autoritățile ruse au eșuat în a ajunge la un răspuns acceptabil întru executarea acestei hotărâri, dar și referitor la solicitarea de a prezenta un plan de acțiune care să stabilească măsurile concrete de executare a hotărârilor din acest grup. De asemenea, a reiterat cu insistență obligația necondiționată a fiecărui stat, conform art. 46 par. 1 al Convenției, de a respecta hotărârile definitive în cazurile în care este parte.

Suplimentar, Comitetul de Miniștri a îndemnat cu fermitate autoritățile ruse să execute hotărârile din Grupul Catan, atât din perspectiva satisfacției echitabile, dar și din perspectiva prezentării unui plan concret de acțiuni, până la ședința Comitetului de Miniștri din martie 2021, referitor la executarea măsurilor generale.

Amintim că astăzi, ”dosarul școlilor” cuprinde 3 hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului, în care au fost constatate încălcări ale drepturilor fundamentale ale elevilor, părinților, dar și ale profesorilor din 7 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană (din totalul de 8), ca urmare a presiunilor și intimidărilor la care au fost supuși aceștia pe parcursul anilor.

Asociația Promo-LEX consideră că, executarea integrală a acestor hotărâri de către Federația Rusă poate reprezenta un prim pas serios și eficient întru încetarea încălcărilor flagrante în privința dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Astfel, îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să insiste suplimentar întru executarea acestor hotărâri de către Federația Rusă.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/comitetul-de-ministri-al-consiliului-europei-reitereaza-obligatia-rusiei-de-a-executa-integral-hotararile-ctedo-in-dosarul-scolilor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19