Select your Top Menu from wp menus

Comisia securitate națională susține aderarea Moldovei la programul CSI contra terorismului

Republica Moldova ar putea adera la Programul de colaborare a statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) în combaterea terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului pentru anii 2017-2019. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat și a susținut, în ședința de astăzi, 23 ianuarie, un proiect de aderare în acest sens, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, scopul Programului este extinderea şi consolidarea nivelului de cooperare al statelor-membre ale CSI în prevenirea, depistarea, contracararea şi urmărirea actelor teroriste şi extremiste, înfăptuirea coordonată a măsurilor operative de investigaţie şi operaţiunilor speciale în scopuri profilactice, dar și perfecţionarea specialiştilor, cooperarea cu organizaţiile internaţionale de profil etc.

Proiectul propune aderarea la tratat cu două rezerve. Una se referă la participarea la măsurile în domeniul luptei cu terorismul şi extremismul în cadrul Comunităţii Statelor Independente, în fiecare caz separat, reieşind din prevederile legislaţiei naţionale. A doua rezervă prevede că Republica Moldova nu se consideră legată de angajamentele ce reies din conţinutul Programului de colaborare în partea ce se referă la armonizarea legislaţiei, elaborarea legilor model şi desfășurarea antrenamentelor comune ale forţelor militare.

În aceeași ședință, membrii Comisiei au examinat și susținut proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernele Republicii Moldova și Republicii Azerbaidjan privind cooperarea în domeniul militar.

Proiectele urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului.