Select your Top Menu from wp menus

Comisia pentru crearea circumscripțiilor nu va fi un organ independent, opinie

Comisia pentru trasarea hotarelor circumscripțiilor electorale pentru următoarele alegeri parlamentare nu va fi un organ independent pentru că din start a fost concepută independentă doar pe hârtie, în realitate fiind politic subordonată. Declarația a fost făcută de directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

În opinia lui, majoritatea reprezentanților acestei comisii va fi subordonată voinței politice a actualelor partide de guvernământ. „Această comisie nu are nicio șansă să fie echidistantă și neafiliată politic, ea din start a fost creată ca un instrument de influență politică. Eu sunt sigur de faptul că circumscripțiile electorale vor fi formate într-un mod precar și cu tendința de favorizare a anumitor partide politice. Și în acest sens eu nu mă aștept ca respectiva comisie să aibă măcar o umbră de imparțialitate și independență”, a spus Ștefan Gligor. Potrivit lui, de modul în care vor fi formate circumscripțiile electorale vor depinde rezultatele alegerilor.

Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX, consideră că acel organ care formează circumscripțiile electorale trebuie să se bucure de o încredere mare din partea societății și să nu existe niciun dubiu față de cineva din reprezentanții acestei comisii. Potrivit lui, actualmente hotarele circumscripțiilor electorale nici nu sunt incluse în Codul electoral. „Asta este una dintre cele mai mari abateri care pot exista, din punctul nostru de vedere”, spune Pavel Postică.

Potrivit invitaților emisiunii, deși comisia nu a fost creată încă, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de regulament care stabilește activitatea entității, ceea ce contravine tuturor regulilor. În opinia lor, regulamentul de activitatea trebuia elaborat de către reprezentanții comisiei, dar nu impus de către Guvern.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/comisia-pentru-crearea-circumscriptiilor-nu-va-fi-un-organ-independent-opinie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19