Select your Top Menu from wp menus

Comisia Europeană va recomanda statut de candidate, dar cu condiții, pentru Ucraina și R. Moldova

Comisia Europeană a decis joi noaptea să recomande ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană, dar să li se ceară îndeplinirea ulterioară a mai multor condiții, au spus Europei Libere mai multe surse competente.

Lista de condiții ar fi mai mare pentru R. Moldova decât pentru Ucraina și ar conține măsuri de combatere a corupției, reformare a justiției și administrației publice.

În cazul Georgiei, Comisia va spune în recomandările sale care urmează să fie date publicității vineri, 17 iunie, că trebuie îndeplinite mai întâi mai multe condiții și apoi examinată posibilitatea acordării statutului de candidată, potrivit surselor Europei Libere.

Comisia Europeană își va anunța avizele după ce a examinat răspunsurile primite de la Ucraina, R. Moldova și Georgia la chestionarele de integrare europeană la care acestea au răspuns în ultimele trei luni. Cele trei țări în frunte cu Ucraina au depus cereri de aderare la UE la începutul lunii martie, după ce Ucraina a fost invadată de armata rusă, în februarie.

Decizia finală în privința cererilor de aderare urmează a fi luată la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, la Bruxelles, fiind o prerogativă a șefilor de state și de guverne din țările membre ale UE. Dar cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannnis au spus pe 16 iunie, la Kiev, că țările lor vor sprijini o „decizie pozitivă” cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei și R. Moldova.

sursa: europalibera.org