Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a îmbunătăți legislația privind egalitatea și infracțiunile motivate de prejudecată și de a integra mai bine migranții. Cu toate acestea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda discursul și infracțiunile motivate de prejudecată, precum și inegalitățile, inclusiv împotriva romilor. (A se vedea raportul în limba română).
Din 2018, când a evaluat țara ultima dată, ECRI constată că Republica Moldova a luat unele măsuri pozitive. Etnia, naționalitatea, orientare sexuală și identitate de gen au fost adăugate la caracteristicile protejate din Legea privind egalitatea. Autoritățile au lansat mai multe inițiative pentru a combate hărțuirea, care este încă o problemă majoră în școlile din Republica Moldova. De asemenea, s-au înregistrat progrese în asigurarea unei mai bune asistențe preșcolare și școlare a elevilor romi.
Au fost remarcate o serie de evoluții legislative în domeniul combaterii discursului instigator la ură, inclusiv introducerea mai multor infracțiuni și contravenții, precum și a noțiunii de „motive de prejudecată” în Codul penal și Codul contravențional. De asemenea, motivul de prejudecată a fost introdus în actul de constatare a infracțiunii.
Raportul salută eforturile de îmbunătățire a integrării și incluziunii migranților, în special prin deschiderea unor centre de integrare pentru cetățenii străini la Chișinău, Bălți și Cahul, care oferă ghidaj migranților. De asemenea, ECRI laudă Republica Moldova pentru primirea excepțional de călduroasă oferită persoanelor strămutate ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, mai ales că țara a primit cel mai mare număr de astfel de persoane în raport cu numărul populației.
Cu toate acestea, în pofida progreselor înregistrate, ECRI își exprimă îngrijorarea cu privire la mai multe deficiențe și adresează 15 recomandări pentru remedierea acestora.
Intoleranța și discriminarea împotriva persoanelor LGBTI persistă în țară. ECRI constată cu îngrijorare că perechile de același sex nu se bucură încă de niciun fel de recunoaștere juridică. De asemenea, ECRI solicită Republicii Moldova să dezvolte cadrul juridic pentru a reglementa în mod explicit condițiile și procedurile privind recunoașterea legală a genului și să stabilească orientări clare privind furnizarea de asistență medicală care să afirme genul.
Discursul online instigator la ură, în special pe rețelele sociale, reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare. Personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură. Cazurile de infracțiuni motivate de ură continuă să fie insuficient raportate, iar aplicarea dispozițiilor de drept penal pentru investigarea acestor cazuri rămâne insuficientă. Prin urmare, ECRI recomandă autorităților să ia măsuri eficiente pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la cadrul juridic referitor la discursul instigator la ură și la căile de atac disponibile pentru victime. De asemenea, ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a se asigura că toate cazurile presupuse de infracțiuni motivate de ură sunt investigate și urmărite penal în mod eficient, prin luarea în considerare în mod consecvent a oricăror posibile motivații părtinitoare încă de la începutul anchetei și în orice proceduri penale ulterioare.
ECRI remarcă faptul că populația romă continuă să sufere de probleme interconectate de sărăcie, discriminare și stigmatizare și face mai multe recomandări pentru abordarea acestora. Ca o chestiune prioritară, ECRI recomandă autorităților să crească semnificativ numărul mediatorilor comunitari, să elaboreze o politică adecvată pentru recrutarea și menținerea acestora și să se asigure că li se oferă condiții de muncă adecvate. De asemenea, ECRI solicită autorităților să finanțeze și să pună în aplicare în mod corespunzător Programul pentru sprijinirea populației rome (2022-2025).
Consiliul pentru egalitate și Oficiul Avocatului Poporului nu se bucură încă de independență financiară deplină. În pofida unei creșteri a personalului, resursele lor financiare și umane sunt încă insuficiente pentru a-și îndeplini toate funcțiile. ECRI recomandă autorităților moldovenești să se asigure că ambele organisme primesc resursele financiare și de personal necesare pentru a-și îndeplini mandatele în mod adecvat.
În cele din urmă, ECRI încurajează ferm autoritățile să ratifice Protocolul nr.12 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și salută angajamentul acestora de a face acest lucru până la sfârșitul anului 2024.
* * *
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) este un organism unic de monitorizare a drepturilor omului, specializat în chestiuni legate de lupta împotriva rasismului, discriminării (pe motive de „rasă”, origine etnică/națională, culoare, cetățenie, religie, limbă, orientare sexuală, identitate de gen și caracteristici sexuale), xenofobiei, antisemitismului și intoleranței în Europa; aceasta pregătește rapoarte și emite recomandări către statele membre.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…
În prima săptămână de noiembrie, pompierii și salvatorii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești au…