Categories: PoliticȘtiri

Comisia Electorală Centrală a respins solicitarea Platformei DA de convocare a unui referendum

Platforma DA dorește un referendum în care electoratul să fie întrebat dacă e e de acord cu alegerea directă a șefului statului, cu reducerea numărului de parlamentari și cu lipsirea lor de imunitate. Refuzul autorității electorale a fost motivat prin neajunsuri în colectarea semnăturilor de sprijinire a referendumului.

Cu şase voturi pro, unul împotrivă şi o abţinere, CEC a respins organizarea referendumului iniţiat de Platforma DA. CEC şi-a motivat decizia prin numărul insuficient de semnături prezentate de grupul de iniţiativă.

Preşedintele CEC Iurie Ciocan a făcut referinţă la norma constituţională care stabileşte, în unul din alineate, că ar fi suficiente cel puţin 200.000 de semnături pentru declanșarea referendumului, iar în altul – că acestea ar trebui în mod obligatoriul colectate, câte 20.000, din jumătate de unități teritorial – administrative, adică 18 unități. Grupul de iniţiativă a respectat condiția celor 20.000 doar în municipiile Chişinău, Bălţi şi raionul Orhei, a spus Iurie Ciocan.

La şedinţa tensionată a CEC, reprezentanții grupului de inițiativă conduși de preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Andrei Năstase au insistat că condiţia celor 20.000 de semnături, din jumătate de unități teritorial – administrative, a fost gândită pentru judeţe, nu și pentru raioanele în care actualmente este împărțită administrativ Republica Moldova. El a precizat că e practic imposibil să aduni un număr atât de mare se semnături, întrucât o mare parte din cetăţeni sunt plecaţi peste hotare. Andrei Năstase a mai spus că grupul de iniţiativă va contesta decizia CEC:

Andrei Năstase: „CEC a nesocotit şi nesocoteşte în continuare spiritul şi litera Legii Supreme şi a ales să facă interesele juntei plahotniuciste. Vom continua cu contestarea în instanțele lui Poalelungi şi ale lui Plahotniuc a hotărârii CEC, vom solicita ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, iar în final ne vom adresa la CEDO. Vom chema întreaga ţară, inclusiv cetăţenii ţării din diasporă la un protest de mare amploare.”

Preşedintele CEC Iurie Ciocan: „CEC nu are competenţa de a pune la îndoială legislaţia şi cu atât mai mult de a o comenta. Noi o executăm întocmai cu litera care este scrisă. Din puctul meu de vedere, în calitate de raportor la acest subiect în articolul din constituţie citesc clar cel puţin 200 de mii de semnături cu condiţia că ele provin din jumătate de unităţi administrativ teritoriale a câte cel puţin 20 de mii de semnături din fiecare unitate.”

Iurie Ciocan a făcut referinţă şi la o decizie a Curţii Constituţionale care s-a expus în 2008, dar şi în 2015, pe marginea acestei norme constituţionale statuând că ea nu conţine „ambiguităţi, imprecizii sau neclarităţi” şi că parlamentul ar trebui să soluţioneze problema prin modificarea normei constituţionale.

Unul din membrii CEC Ştefan Urâtu, care o votat împotriva respingerii plebiscitului, a propus ca CEC să se adreseze Parlamentului pentru a clarifica această inadvertenţă legală.

„Chiar şi la o mulgătoare îi este clar că dacă în art. 141 din Constituţie şi în Codul Electoral este scris că iniţierea referendumului poate fi făcută de minimum 200 de mii. Teoretic noi putem lua astăzi o decizie în favoarea aprobării rezultatelor. Având în vedere acele decizii ale Curţii Constituţionale propunerea mea este să amânăm luare deciziei, să sesizăm parlamentul în vederea explicării cum e posibil pe de o parte 200 de mii minimum necesar şi pe de altă parte obligăm cetăţenii să aducă 360 de mii de semnături. Este o discordanță evidentă.”

În replică secretarul CEC, Andrei Volentir a spus:

„Propunerea formulată nu se încadrează în norma legală, dar şi în spiritul legii. Or propunerea este de a face abstracţie la unele prevederi din lege, să executăm doar ceea ce ne place din articolul 141 din Constituţie. Or în acest articol sunt 3 condiţii cumulative care sunt aplicate împreună şi nu la alegere.”

Propunerea formulată de Ştefan Urâtu a fost respinsă cu majoritatea voturilor membrilor CEC.

Iurie Ciocan: „Din punctul de vedere a majorităţii membrilor această acţiune nu poartă un caracter util la examinarea acestei cauze. Este o mişcare lipsită de sens pentru că claritatea legii a fost confirmată de două ori de Curtea Constituţională.”

Platforma DA anunţamiercuri un protest amplu la CEC, care însă nu a mai avut loc. Sediul instituției a fost apărat de sute de polițiști.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago